avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna

Buna ziua citeva intrebari am si eu sint sofer de tir am lucrat pe comunitate paina,acum 1 sapt am lucrat desi mi sa stricat cardul tahograf a trebuit sa revin in tara s-al schimb.apoi urmind sa plec din,nou cind m-am angajat la firma .... sa stabilit plata diurnei 10 centi pe km plus,salariu pe tara 100 euro lunar dar,referitor la salariul pe tara mi sa spus ca timp de un an nu il voi primi pentru ca ,acesti bani se opresc ,ca garantie termen de 1 an urmand ca luna,a 13 sa mi se dea si salariul de tara reprezentind 100 euro ajungind la firma si spunind ca,am facut un an de zile patronii societatii au gasit motive ne justificate pentru a ma da afara cerindumi sa imi depun demisia,am acceptat sami scriu demisia la care spunindumi sa,astept tel de la ei referitor la diurna si garantia diurna reprezentind km de 10 centi pe km asta fiind 1500 euro plus salariul de 1200 euro reprezentind garantia pe un an .spunetimi va rog ce pot face si unde trebuie sa ma adresez pentru ami putea obtine banii ce mi se cuvin?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 14 Iulie 2013
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei demisii fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.
Va multumesc frumos pentru informatie
In contractul ce il am cu aceasta firma nici nu am fost pus ca sa semnez eu au semnat ei ,in locul meu si nimic nu au respectat din ce-ia ce scrie in contractul de munca ei mi-au dat contractul doar cu semnaturile lor nici decum si a mea dreptul,la concediul ca il aveam de 21 zile nu am beneficiat de,el si contractul in original nu mi-au dat decit o copie dupa el si asta la solicitarea mea se poate asa ceva?
Se poate asa ceva, dar nu este legal. Pe c.i.m. trebuie sa existe semnaturile celor doua partie ale angajatorului si ale angajatului.

Daca au semnat in fals, puteti depune o plangere penala impotriva angajatorului.

Nerespectarea legislatiei muncii poate fi semnalata ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu sofer tir prelatia danemarca-germania uviteb uviteb Va salut, cer consultanta/ajutor in cazul unei inselaciuni: Am muncit in calitate de sofer TIR pe Danemarca-Germania angajat pe un cap tractor a unei ... (vezi toată discuția)
Problema cu salariul, va rog frumos sa ma ajutati ! gheghecopilu gheghecopilu buna ziua ,problema mea este urmatoarea : lucrez ca sofer profesionist la o firma din romania pe comunitate , stau in germania si fac curse internationale ... (vezi toată discuția)
Munca in strainatate legal adi2369 adi2369 buna ziua.am lucrat in strainatate un an si jumatate pe un salar de 850e/luna din care foarte putine lunii am luat acesti banii(acesti bani fiind salarul),dar ... (vezi toată discuția)