avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Scandalul cu BAC-ul la liceul Bolintineanu....
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Scandalul cu BAC-ul la liceul Bolintineanu....

Stimati forumisti,deschid acest subiect cu concluzia ca fiecare sa ne exprimam parerile cu privire la examenele de bacalaureat.
Asa cum stiti,zilele trecute pe posturile de televiziune,a aparut scandalul cu mita ptr comisia de la bacalaureat.
Ca fiecare dintre toti,si eu am facut liceul,am dat bac-ul,l-am luat,si dupa absolvire,am constatat ca ce mi s-a predat in liceu,dar si in gimnaziu,ca nu imi folosea nimic in societate din cea ce trebuisem sa invat. Ca sa intelegeti mai bine,stiti ca din clasa V-a ni s-a predat la matematica: fractii,radacina la patrat,ecuatii de gr.1 si 2, cosinusul si sinusul,matrice,figuri geometrice,etc.
La romana trebuisem sa invatam Luceafarul,Amintiri din copilarie,toate nuvelele lui Sadoveanu,Caragiale,poeziile lui Octavian Goga,George Cosbuc,etc
La un moment dat dupa absolvire,m-am trezit ca toate acestea nu imi sunt de folos in prezent. Stim toti ca daca merg la piata,trebuie sa stiu doar adunarea,scaderea,inmultirea,impartirea si unitatile de masura(litru,kg,metru)

In facultate,cei care nu urmeaza pe profil de mate,fizica,chimie stiu foarte bine ca au frecventat degeaba scoala cand li s-a predat matematica,fizica,chimia.
Si stim ca la facultatea de limbi straine,nu e necesar matematica,fizica,chimia.

Intrebarea mea este: De ce sistemul acesta de educatie le impune sa isi ia bac-ul daca totusi nu le foloseste cea ce li se preda?
De ce un elev care stie sa vorbeasca fluent o limba straina,dar care nu stie matematica bine,sa nu poate sa mearga mai departe la o facultate de limbi straine deoarece nu a luat nota de trecere la ex.de matematica.?
#-o

Imi pare rau pentru unii elevi care li se impune astfel de situatii,caci aceasta este o piedica in calea vietii lor.

Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:59, 15 Iulie 2013
Concret care este relevanta intre
- a aparut scandalul cu mita ptr comisia de la bacalaureat.
- actiunile partilor implicate - insuficient si incomplet prezentate de media pentru acord strangere "fond protocol" -
- si De ce sistemul acesta de educatie le impune sa isi ia bac-ul

Sistemul nu le impune sa isi ia bac-ul...,dovada ca in acest an majoritatea rezultatelor la nivel national este dezastroasa
Sunt 2 probleme distincte - mita ptr comisia de la bacalaureat-care este o traditie si rezultatele obtinute de elevi
Este greu de pronuntat verdictul ca profesorii pe parcursul anilor nu au avut harul si calitatile necesare a implementa elevilor cunostiintele minim necesare absolvirii concursului ,dar este evident si :"perlele" din lucrarile scrise de elevi o demonstreaza fara putinta de tagada ,ca acestia nu au detinut minimum de cunostiinte vis-a-vis de subiecte, astfel incat au fost capabil sa redacteze lucrari care prin continut au generat initial rasul ,dar in fapt au probat nivelul real de cunostiinte cu care ,practic acestia au terminat cursurile scolare...
ynocentta a scris:


Sistemul nu le impune sa isi ia bac-ul...,dovada ca in acest an majoritatea rezultatelor la nivel national este dezastroasa

Este greu de pronuntat verdictul ca profesorii pe parcursul anilor nu au avut harul si calitatile necesare a implementa elevilor cunostiintele minim necesare absolvirii concursului



Multumesc pentru raspuns. Doresc sa ma exprim mai bine pentru a se intelege cum vad eu lucrurile si cum mi-as dori sa fie. Nu ptr mine,ci pentru unii elevi care si-ar dori sa mearga mai departe dar sunt blocati din cauza ca nu au luat bac-ul.

Intr-o clasa de 30 elevi,profesorul de matematica-fizica le preda la toti elevii aceeasi materie. Unii elevi percep foarte bine si o inteleg (materia),pe cand altii nu. In schimb acestia care nu percep matematica,percep mai bine materia de anatomia omului,geografie-istorie sau limbi straine,iar cei care percep matematica-fizica,nu stau bine la capitolul materiei de anatomiaomului(biologie),istorie-geografie sau limbi straine.
Se stie acum ca la examen la bac,este obligatorie ex.la matematica (sau nu? ,eu am avut obligat). Acum ajungand la bac,elevii care au perceput matematica,iau nota de 8,9,10. Ceilalti au luat sub nota de trecere (5). In schimb acestia din urma daca este ex.si la istorie-geografie,ia nota 9-10,ceilalti care percepeau matematica,iau nota 5-6.

Acum se intelege ca cel care vrea sa mearga mai departe,la o facultate de istorie-geografie,sau o facultate de medicina(anatomia omului-biologia),nu pot sa isi urmeze planul,deoarece sunt blocati ptr.faptul ca nu au trecut ex.de matematica.


Lista ar putea continua,fiecare stie mai bine la ce este perceput,asa ca nu vad de ce pot fi blocati unii,doar ptr faptul ca nu au luat bac-ul.
Apoi in fine,mai stie cineva cum sa rezolve: (a+b)x(a+b)2 =?
Este clar ca in societate astfel de exercitii nu le folosim la piata!
Daca mergem pe ideea ca trebuie sa invatam doar ce ne poate fi util la piata ar insemna sa ne oprim la clasa a IV-a.

Bacalureatul se da diferentiat in functie de profilul absolvit (real sau uman) doar limba romana este materie comuna de examen nu si matematica.
Celelalte doua probe sunt ale profilului pe care si l-a ales elevul in clasa a IX-a; un absolvent de profil uman nu va da examen din matematica ci din materii care se presupune ca sunt potrivite aptitudinilor lui.

Gradul de dificultate este unul mediu, nu sunt subiecte de olimpiada si se pare ca anul acesta au fost destul de usoare. Acum, ca nu toti il iau nu mi se pare un capat de tara. Mai triaza din cei care pot face o facultate fara sa stie sa lege doua fraze corect sau sa inteleaga un text scris. Sunt elevi care nu merita nici acel certificat de absolvire, d-apoi diploma de bacalaureat.
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie bacalaureat 2012 - noutati? CUMPI CUMPI Daca cineva a picat bacul - inainte de 2000 - la o materie, poate sa se inscrie la bac, doar la acesta materie? Asa cum a mai fost cu cativa ani inainte. Daca ... (vezi toată discuția)
Emininke! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Expresia \\"emininke\\" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori ... (vezi toată discuția)
Schimbari in ceea ce priveste materia de bac DanCristian199 DanCristian199 Nu credeti ca ar fi mai corect ca elevii de liceu sa aleaga la materia de Bac intre matematica si istorie? Fără să conteze profilul la care au fost. Nu de ... (vezi toată discuția)