avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... achizitie ue
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

achizitie ue

Buna ziua,

Spuneti-mi va rog in cazul unei achizitii ue la ce curs se calculeaza receptia marfii. Daca factura este emisa in 24.07 curs tva va fi cel publicat de bnr in 24.06 si marfa ajunge in tara in 28.07 si receptia se face la curs din data de 28.07 ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lizuca12 , utilizator 12:13, 15 Iulie 2013
Avand in vedere prevederile de la pct. 184 alin. (4) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, ce stabileste punctual ca data de reper data receptiei bunurilor, evaluarea stocului este cursul valabil de la data receptiei stocului de marfa, comunicat de BNR in ziua anterioara intocmirii Notei de receptie si constatare de diferente.
Dar, conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal , cand efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care aveti dreptul sa deduceti TVA, plata TVA se considera realizata prin taxare inversa (articol contabil 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata").
Baza la care se aplica aceasta taxare inversa este valoarea facturii la cursul de la data facturii, conform art. 135 alin. (2) din Codul fiscal .
Asa ca aveti grija, ca evaluarea TVA se face la cursul valabil la data facturii, iar evaluarea stocului se face la cursul valabil la data receptiei bunurilor.

Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Cornelia Tulpan, Contabil
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

390 vies Nicoletamaria Nicoletamaria buna ziua1 am o factura din Germania emisa pe 29.01.2010 am platit pe 15.01.2010 in baza unei fact proforme emisa la 15.01.2010. marfa a sosit pe ... (vezi toată discuția)
Inregistrare factura intracomunitara aviva53 aviva53 Firma platitoare de TVA achizioneaza materiale din UE,am primit facturi in euro si fara TVA ..intrebare: cum inreg in contabilitate si in ... (vezi toată discuția)
Declaratia 300 previas previas Am o nelamurire la completatea declaratiei 300 am bunuri achizitionate supuse masurilor de simplificare (taxare inversa),intrebarea este :la randul 10 pun ... (vezi toată discuția)