avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil si stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil si stimulent de insertie

Buna ziua,

In acest moment ma aflu in concediu de crestere copil, optiunea 1 an. Copilul implineste 1 an pe 29 octombrie 2013. Am doua nelamuriri:
1. Daca tatal nu doreste sa stea acea luna cu copilul acasa, poate sta mama, renuntand la indemnizatia aferenta acelei luni?
2. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, cand trebuie sa ma intorc la serviciu: inainte de cele 11 luni sau de implinirea varstei de 1 an? Exista o perioada minima sau ma pot intoarce si cu cateva zile inainte?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:15, 15 Iulie 2013
1. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni indiferent ca tatal copilului intra sau nu in CCC pentru o luna de zile.

2. Legea nu precizeaza cu cat timp inaimnte sa reluati activitatea asta insemnand chiar si cu o zi inainte de a implini copilul 11 luni.

3. Va redau un rasp[uns primit de la ANPIS:

"Stimulentul de insertie se va suspenda pentru o luna de zile, cea in care celalalt parinte ar fi trebuit sa beneficieze de propria perioada de concediu, in cazul dumneavoastra va fi luna a 12, urmand ca plata sa fie reluata dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an in cazul optiunii concediului cresterea copilului pana la implinirea varstei de un an."

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Multumesc frumos pentru raspuns. Insa nu imi este clar daca mama poate sta a 12-a luna acasa, in locul tatalui, renuntand la indemnizatia aferenta lunii respective (si la stimulentul de insertie) sau este obligata sa se intoarca la serviciu.
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Andreiuta1908, utilizator
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an iar tatal copilului nu doreste sa intre in CCC atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna adica de la implinirea varstei copilului de 12 luni la 11 luni.

2. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.

3. Reluati activitatea pentru cateva zile apoi solicitati concediu fara plata (pentru a sta acasa cu copilul) dar ca sa beneficiati de stimulentul de insertie de cand implineste copilul 1 an trebuie sa reluati activitatea (stimulentul de insertie se plateste numai daca aveti venit din salariu).

4. Ar fi bine sa puneti aceeasi intrebare si Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie Oana1987Oana Oana1987Oana Buna ziua.Ma poate lamurii si pe mine cineva in legatura cu intoarcerea la munca?Am optat pentru concediu crestere copil 1 an pentru a beneficia de stimulentul ... (vezi toată discuția)
Tatal ccc a 12-a luna +stimulent insertie oanadelia00 oanadelia00 Buna ziua, Ma aflu in concediu crestere copil beneficiind se indemnizatie crestere copil optiunea 1 (implinirea copilului a varstei de1an). In martie se ... (vezi toată discuția)
Ccc Monica21 Monica21 Urmeaza sa nasc luna aceasta si sunt detasata de aproape 2 ani la o institutie. As vrea sa ma intorc cat mai repede la munca insa societatea la care sunt ... (vezi toată discuția)