avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivelul unitatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivelul unitatii

Daca exista un contract colectiv de munca la nivelul unitatii,el trebuie semnat de catre toti angajatii?Daca nu,atunci angajatii de unde iau cunostinta despre prevederile lui?Trebuie afisat la punctul de lucru?multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters60781 , utilizator 15:59, 13 Martie 2009
contractul colectiv reprezinta baza de negociere a salariului individual si de regula este incheiat si semnat de catre sindicate si patronat.Daca nu aveti sindicat, informatiile ar trebui afisate la vedere sau comunicat in scris fiecarui angajat.
CIM se incheie in baza contractului colectiv si este normal ca fiecare angajat sa cunoasca ce contine acesta.
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
In cazul in care la nivel de unitate nu exista sindicat, la negocierea CCM participa reprezentantii salariatilor. Codul muncii prevede consitiile cum se aleg reprezentantii salariatilor. Astfel:
Art. 224. - (1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si daca nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
Art. 225. - (1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au implinit varsta de 21 de ani si care au lucrat la angajator cel putin un an fara intrerupere.
(2) Conditia vechimii prevazute la alin. (1) nu este necesara in cazul alegerii reprezentantilor salariatilor la angajatorii nou-infiintati.
(3) Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
(4) Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
Art. 226. - Reprezentantii salariatilor au urmatoarele atributii principale:
a) sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
b) sa participe la elaborarea regulamentului intern;
c) sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
d) sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil.
Art. 227. - Atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.
Art. 228. - Timpul alocat reprezentantilor salariatilor in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit este de 20 de ore pe luna si se considera timp efectiv lucrat, fiind salarizat corespunzator.
Art. 229. - Pe toata durata exercitarii mandatului reprezentantii salariatilor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariati.
Asa cum se spunea mai sus, CCM,la niv de unitate, se negociaza si se semneaza de reprentantul/ii angajatorului si de cei alesi, ai angajatilor.
L-am si inregistrat, astfel la Directia muncii.

Dupa semnare, insa l-am afisat la avizier si le-am dat angajatilor sa semneze ca au luat la cunostinta. La fel am facut si cu cei veniti dupa.

Primul aliniat este verficat si asa trebuie, cel de-al doilea nu stiu daca e obligatoriu dar asa am facut eu :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv ginnyy ginnyy potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati. Negocierea presupune ... (vezi toată discuția)
Negocierea colectiva daniela_circiumaru daniela_circiumaru Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea \\\"poveste\\\"? Este vorba despre o firma din domeniul vanzarilor, cu agenti in toata tara. Saptamana viitoare se ... (vezi toată discuția)
Consiliul angajatilor farcas25 farcas25 Lucrez intr-o companie multinationala de provenienta americana care are mai multe site-uri in Europa (Germania, Franta, Olanda, Polonia, Cehia, Romania ... (vezi toată discuția)