avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS dividende pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS dividende pensionar

Asociat unic firma,pensionar cu pensie de 1500 lei,fara venituri din salariu, realizeaza dividende in anul 2012.
Conform legii 95/2006 actualizate pensionarii din aceasta categorie nu platesc cas si la dividende.
Dupa Codul fiscal ,art 296 indice 27 ,pensionarii platesc cas pe veniturile din investitii(dividende).
Deci 2 legi care se bat cap in cap.
As dori opinia unui specialist in contencios administrativ fiscalitate eventual o consultatie privata.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 23:03, 23 Iulie 2013
Buna seara,

In cazul in care realizati venituri din pensii, nu veti datora contributie pentru sanatate. Astfel, potrivit art.296^27, alineatul (2) din CF
Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).


Acest articol trebuie coroborat cu art.296^3 din CF, articol care cuprinde si veniturile din pensii(veniturile de natura celor mentionate la capitolul I). Se datoreaza de catre persoanele care nu realizeaza veniturile enumerate la art.296^3.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)
Contributie la sanatate constantin293ph constantin293ph Buna, am o nedumerire: sunt pensionar de peste 6 ani cu un venit de pensie de 1500 lei- singurul meu venit- la care platesc impozit si contributie CASS ... (vezi toată discuția)
Plata pensionar cass pentru dividende dali_c dali_c Buna ziua, Un pensionar cu pensia sub 500 lei plateste cass pentru dividende (in valoare de 5 lei ) aferente anului 2012 ? Va rog si temeiul legal. Multumesc. (vezi toată discuția)