avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul fara plata

pe motivul ca nu avem de lucru,ne-a fost sugestionat sa ne luam concediul de odihna prin rotatie, fiecare dintre noi cateva zile, max o saptamana.
cand am revenit la serviciu am constatat ca se intocmise un tabel cu fiecare dintre angajati cu programare la concediul fara plata si ni s-a inaintat personal sa semnam de buna voie aceste cereri pana la durata de doua saptamani.
ce considerati , este intemeiat ;legal aceste proceduri? ce se intampla daca refuz si nu semnez aceasta cerere pentru concediul fara plata?
Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 14:05, 20 Iulie 2013
Da, exista .. o astfel de prevedere poate fi inserata in ccm aplicabil sau in reg.intern

:offtopic:

Nu cred ca este cazul sa ne ironizam pe Forum . Daca continuati cu un astfel de comportament la adresa mea sau a altui utilizator de pe Forum, atunci o astfel de atitudine va duce la stergerea mesajului si poate atrage avertizarea utilizatorului sau chiar banarea temporara / permanenta..
Nu este vorba de nici o ironizare, doar ca CFP-ul este un drept al salariatului si nu o obligatie, conform Codului muncii. Nici CCM la nivel de unitate si nici RI nu pot contine clauze care sa contravina prevederilor legale.
Din cate am vazut fostul CCMN a avut o astfel de prevedere si mai sunt ccm-uri la nivel de ramura/sector de activitate care prevad /sau vor avea inserate o astfel de situatie.
Cand dreptul angajatorului de a trimite angajatii in CFP era prevazut in CCMN erau in vigoare alte prevderi legale. Le voi expune:
Conf art 8 alin 1 Lg 130/1996 (abrogata) clauzele contractelor colective de munca pot fi stabilite numai in limitele si in conditiile prevazute de prezenta lege.
Conf. art 132 alin 1 Lg 62/2011 clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.

Daca in vechea reglementare clauzele CCM nu trebuiau sa incalce prev Lg 130/1996, in noua reglementare acestea nu trebuie sa incalce prev legislatiei in general.
Lg 130/1996 nu cuprindea referiri privind corelarea clauzelor CCMN cu cele ale Codului Muncii sau ale altor acte normative, de aceea au aparut doua salarii minime, precum si alte anomalii.
Deci erau perfect legale atunci.

In momentul de fata nu se pot incheia CCM ale caror clauze sa aduca atingere drepturilor legale ale salariatilor. Institutia concediului a fost stabilita ca un drept al salariatului si nu ca o modalitate a angajatorului de a-si diminua cheltuielile cu personalul.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Legea nr.130/1996 nu prevedea nicio conditie sau vreo limitare a clauzelor care se pot insera intr-un ccm.

Legea nr.62/2011 nu prevede de asemenea.

Legislatia muncii nu interzice inserarea in ccm a unei astfel clauze.

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata; durata? busubianca busubianca Care este perioada concediului fara plata in cursul unui an? Mă poate trimite angajatorul in cfp daca nu vreau? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata fortat gmalberto1973 gmalberto1973 Sunt beneficiar de insertie crestere copil pana in luna iulie 2014. Pot fi trimis in concediu fara plata in luna ianuarie 2014,fara acordul meu? Mai pe scurt ... (vezi toată discuția)
Cfs impus de societate adinozaur1 adinozaur1 Spuneti-mi va rog, daca societatea este cea initiatoare a CFS-ului ce se intampla cu asigurarea de sanatate pentru acea perioada? Angajatul benefciaza de ... (vezi toată discuția)