avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Rata in franci elvetieni
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Rata in franci elvetieni

Am un imprumut in franci care s-a dublat din nefericire pt mine.........ce pot sa fac ;cui sa ma adresez ? Am tot auzit la radio de o solutie ......dar oare chiar exista ?
Se va face un proces colectiv, cautati pe net date despre acest proces si inscrieti-va cu o adeziune la casa de avocatura respectiva.
Da, au tot fost procese, si colective si individuale, marea majoritate au fost castigate de clienti.
Diferenta intre procesele colective si cele individuale sunt: pretul si durata.
Un proces colectiv are un cost mai mic dar si o durata mai mare pana la pronuntare, iar un proces individual are mai putine termene de judecata si un cost semnificativ mai mare.
Eu am fost intrun proces colectiv care a demarat in oct. 2010 si sentinta a fost data in 17 dec.2012. Acum astept recursul, dar deja platesc rata mai mica! Plus ca se incearca modelul de actiune in instanta dupa modelul din Croatia. Undeva in toamna cred ca se va demara si acest proces colectiv.
Dan N a scris:

... se incearca modelul de actiune in instanta dupa modelul din Croatia. Undeva in toamna cred ca se va demara si acest proces colectiv.


bun modelul asta (croat). ar putea ajuta mai toata lumea, si in romania (chiar ar rezolva problema)...

100.000 (UNASUTADEMII) de croaţi au câştigat un proces de grup împotriva băncilor

O instanţă croată a admis acţiunea unei asociaţii de protecţia consumatorilor în numele a 100.000 de clienţi împotriva a opt bănci comerciale şi a denunţat practicile abuzive ale acestora.
Băncile sunt obligate să convertească creditele din franci elveţieni în kuna, la cursul de schimb de la momentul acordării împrumuturilor şi să schimbe dobânzile.

...
Judecătorul care a dat sentinţa spune că băncile au mărit dobânzile într-o manieră netransparentă şi asta a încălcat legile protecţiei consumatorilor...
... bancile... sunt obligate de către instanţă să convertească aceste împrumuturi din franci elveţieni în moneda locală, kuna, la cursul de la momentul acordării creditelor, şi să perceapă o dobândă fixă pe toată perioada de creditare.
...

si mai e ceva tare de tot, co-lo-sal:

cei 100.000 de clienti au dat în judecată şi Banca centrală a Croaţiei, pe care o acuză că a sprijinit practicile abuzive ale băncilor comerciale.
(cred c-ar da in balbaiala isarescu cu tot "purtatoru' lui de cuvant", vasilescu)
[ link extern ]

Precedent judiciar: 100.000 de croati au castigat un proces de grup impotriva bancilor. In parte, acestea opereaza si in Romania
[ link extern ]

Aviz Bancilor din Romania: 100.000 de Croati Au Castigat un Proces de Grup Impotriva Bancilor
[ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
ContSters257414, utilizator
completare:

... cum a motivat judecatorul croat decizia:

„Francul elveţian nu este stabil şi aceasta ar fi trebuit spus în mod clar. Băncile au obligaţia de a explica ris­curile clienţilor. Bănciile nu au acţionat cu bună credinţă.“
...
„Ce s-a făcut a fost împotriva legii protecţiei consu­matorului. Un astfel de com­portament din partea băncilor este interzis în viitor“, a spus ju­decătorul...

[ link extern ] /

"Banks were guilty" – said the judge of the Commercial Court in Zagreb Radovan Dobronic while he was delivering the judgment that will surely become one of the historical significance of jurisprudence in Croatia, but will also be remembered in modern Croatian history...
[ link extern ] /



Ce spun avocatii romani:

Este o decizie europeana as numi-o, se poate folosi foarte bine in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg. Am putea sa depunem oarecum ca si jurisprudenta europeana intr-un dosar intern, spune Marius Coltuc.

Daca a fost posibil pe temeiul acestei legislatii a protectiei consumatorului de nivel european, implementata in Croatia asa cum au considerat ei de cuvinta, inseamna ca este posibil si in Romania pentru ca si in Romania aceste principii sunt implementate sau ar trebui implementate”, a declarat Gheorghe Piperea...
[ link extern ]


Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
ContSters257414, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit la banca in franci elvetieni romulusc romulusc sunt in imposibilitate de plata din cauza diferentei intre cursul curent si cel din momentul contractarii imprumutului. Ce este de facut? (vezi toată discuția)
Asociere in vederea unui dosar comun pentru anulare in instanta a un credit in franci cri_xtina cri_xtina De curand am vazut la TV o stire in care se spunea ca inCehia un grup de persoane fizce care au contractat credit in franci au actiobat banca in judecata ... (vezi toată discuția)
Democratia europeana accepta nationalizarea? - studiu de caz: cipru Tirlea Andrei Tirlea Andrei [b]Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, miniştrii de finanţe din zona ... (vezi toată discuția)