avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procurorul poate refuza sa efectueze urmarirea penala ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procurorul poate refuza sa efectueze urmarirea penala dispusa de instanta?

Am inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunal o PP pe numele lui X ce a fost solutionata cu NUP. In termenele legale, 278 Cpp am facut plangere impotriva rezolutiei procuror si apoi a prim-procurorului astfel ca, intai Tribunalul si in final Curtea de Apel, prin decizie definitiva, a dispus inceperea urmaririi penale in dosar si a trimis dosarul la Parchetul Tribunalului pentru efectuarea urmaririi penale.
Procurorul de caz din Parchetul Tribunalului, desi i-am adresat cerere scrisa, oficiala, ca am inscrisuri de administrat a refuzat si mi-a comunicat o rezolutie in care a dispus NUP si declinarea competentei la o instanta inferioara respectiv la Parchetul de pe langa Judecatorie. In acest caz am facut, in termen, plangere la prim-procuror 278 cpp cum ca rezolutia nu este legala....Am procedat corect? Problema mea este ce fac in acest caz? Termenul de 20 zile pt prim-procuror sa comunice rezolutia lui a expirat de 3-4 zile. Prim-procurorul poate sa mentina rezolutia caz in care iau totul de la capat in instanta?! Daca prim-procuror nu comunica nici o rezolutie ce fac?
Este evident faptul ca Parchetul vrea sa "ingroape" dosarul dar ce modalitati legale am eu sa vad luminita de la captul tunelului?
Apreciez in mod deosebit orice sfat si multumesc anticipat celor care au acordat atentie cazului prezentat mai sus....
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:13, 13 Martie 2009
Ce pot sa va spun. Incurcate sunt caile legii noastre. Insa va sfatuiesc sa va luati un avocat sa va reprezinte interesele instrumentand cazul. Eu as sugera chiar o plangere impotriva procurorului.
Daca se poate un raspuns,la o intrebare. Pentru ce infractiune a dispus inceperea urmariri penale si pentru ce fapta sa faca urmarirea penala,parchetul .V-am citat. Cred ca e bine sa lamurim aceste lucruri,pentru a beneficia de un raspuns competent,la cererea dvs. Va multumesc.

Detecti Particular FILIP STELIAN
E posibil sa fi procedat corect si dvs si parchetul.
Fiecare a facut cate ceva conform drepturilor sale.
Inscrisurile le puteti depune si la instanta inferioara.

avocat Claudiu Lascoschi
Am citit si eu speta de mai sus....
Art. 41
(1) Instanta sesizata cu judecarea unei infractiuni ramane competenta a o judeca chiar daca constata, dupa efectuarea cercetarii judecatoresti, ca infractiunea este de competenta instantei inferioare.

Daca dosarul ajunge la instanta inferioara respectiv judecatorie aceasta ar trebui ca in baza art 41 sa-si decline competenta si atunci unde ajungem?! Dar, exista...

Art. 39
(1) Exceptia de necompetenta materiala si cea de necompetenta dupa calitatea persoanei pot fi ridicate in tot cursul procesului penal, pana la pronuntarea hotararii definitive.

de aceea cred ca s-a considerat ca rezolutia procurorului este nelegala si trebuia sa efectueze urmarirea penala...care, sub nici un motiv nu se poate finaliza cu NUP nu-i asa dl avocat Claudiu Lascoschi ?
Daca e vorba sau nu de NUP se va stabili ulterior.
Daca se da NUP se are la baza ca fapta nu constituie infractiune.

Daca parchetul si-a declinat competenta si nu ati formulat plangere in termenul legal dosarul va pleca la acel organ de urmarire penala.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citarea inculpatului dupa rezolutia neiceperea urmaririi penale deucu consulting deucu consulting speta este urmatoarea:x dupa ce a fost anchetat de catre politie,ascultat de parchet primeste prin posta rezolutia parchetului accea de neincepere a urmaririi ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva ordonantei procurorului Eugen Enescu Eugen Enescu Buna ziua, ajutati-ma va rog. Lucrez in administratie publica locala, din oficiu vorba vine ipj a intocmit dosar penal pe numele meu si a colegilor mei care ... (vezi toată discuția)
Nup-ul lasa urme? RazvanI RazvanI In urma cu circa 13 ani am fost implicat intr-un accident de circulatie care s-a soldat cu o victima. Dosarul a fost solutionat cu NUP de catre procuratura. ... (vezi toată discuția)