avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenda administrativã figureazã în cazierul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenda administrativã figureazã în cazierul judiciar?

vreau si eu sa stiu daca o amenda administrativa apare in cazier.am sustras un odorizant auto dint un supermarket si am fost prins si politistul dupa ce am dat declaratia si am recunoscut mi a spus ca voi primi o amenda administrativa.deci vreau sa stiu daca apare in cazier?multumesc
Cel mai recent răspuns: nexia06 , utilizator 23:57, 27 August 2016
Of, of, numai la evaziunea fiscala se trece amenda administrativa in cazier.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar:
Art. 9 - În ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind:
a) pedepsele, măsurile de siguranţă şi educative, pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive;
b) începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepsei închisorii, a măsurilor de siguranţă şi educative, liberarea condiţionată şi revocarea acesteia, sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal, achitarea amenzii penale;
c) amnistia, graţierea, prescripţia executării pedepsei, reabilitarea, caracterul politic al condamnării;
d) pedepsele şi măsurile pronunţate prin hotărâri penale definitive de instanţele judecătoreşti din străinătate, precum şi măsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă aceste hotărâri au fost recunoscute de organele române competente;
e) hotărârile definitive care impun rectificări în cazierul judiciar;
f) extrădarea.

Art. 17. - În [b]certificatul de cazier judiciar[/b] se înscriu sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Avocat Draghici Cornelia, Avocat
Ce subliniati dvs era valabil atunci cand dispozitiile art. 74^1 c.p. nu erau declarate neconstitutionale, insistati fara rost cu aceasta sustinere.

patrascu razvan a scris:

Personal, nici eu nu am mai auzit ca amenda administrativa sa fie inscrisa in certificatul de cazier judiciar.

De ce ar trebui să ne bazăm pe auzite, când, aşa cum arăta şi d-na draghici cornelia, avem un text de lege?
Art. 2 din Legea nr. 290/2004 prevede că în cazierul judiciar (în registru, baza de date, evidenţă cum vreţi să-i spunem) se ţine evidenţa persoanelor condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal (v. art. 6 alin. (1) şi art. 9 lit. b)).
Iar cât timp certificatul de cazier judiciar (documentul eliberat pe baza datelor din cazier) se înscriu "sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive" (art. 17 din lege), putem concluziona că o sancţiune cu caracter administrativ (denumirea pompoasă a amenzii prevăzute la art. 91 din Codul penal) nu are ce căuta în acest certificat (nu este o sancţiune penală - i.e. amendă penală, închisoare, detenţiune pe viaţă...), însă va figura în evidenţă.

Cu privire la înregistrarea în cazierul judiciar a sancţiunii administrative aplicate conform art. 74^1 din Codul penal, e adevărat că Decizia Curţii Constituţionale nr. 573/2011 declară neconstituţionale prevederile acelui articol, însă, în "dulcele" stil românesc, avem şi un alt text de lege neatins de jordeaua constituţională, care dispune similar (strict pentru infracţiunile de evaziune fiscală, aşa cum le-a indicat d-na GabrielaA): art. 10 alin. (1) din Legea nr. 241/2005.

În raport cu prevederile din Legea nr. 290/2004 citate mai sus, nici măcar nu era nevoie de menţiunile din Codul penal (art. 74^1) sau din Legea nr. 241/2004 (art. 10 alin. (1)) privitoare la înregistrarea în cazierul judiciar a sancţiunilor administrative, întrucât oricum aceasta era regula.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
klewos, utilizator
Amenda administrativa nu apare in cazierul judiciar.
Ceea ce apare la dosarul cauzei este altceva decat ceea ce a intrebat userul.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Probleme la cazier ioanatudor5 ioanatudor5 In urma cu 1 an un var a fost prins intr-un magazin sportiv furind.Arecunoscut fapta a fost dus la politie unde a dat o declaratie dupa care la aproximativ 4 ... (vezi toată discuția)
Cazier - amenda administrativa oltul oltul amenda administrativa (iprimita in urma scoaterii sub urmarire penala) apare in cazier? (vezi toată discuția)
Amenda administrativa, va rog ajutor! alin013 alin013 Buna ziua, scoaterea de sub urmarire penala a individului... pentru savarsirea infractiunii de furt calificat,prev.de art.208, alin.1-209, alin.1, lit.(e) din ... (vezi toată discuția)