avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj dificil!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj dificil!

Doua surori au dezbatut succesiunea dupa tatal lor. Au mostenit o casa si teren. De taiat casa pe din doua nu se poate,asa ca sora A.i-a propus sorei B. ca casa sa fie a ei ptr fiul ei,iar fiul sorei A.,a zis ca sulta de jumatate care i se cuvenea matusii sale (sora B),ii va da in bani. Sora B a fost de acord. Au trecut 2-3 ani,si pana in prezent baiatul lui sora A,nu a mai dat un semn ca vrea sa mai cumpere casa. La un moment dat,fata sorei B,este interesata de casa aceasta,si vrea ea sa o cumpere,sa-i dea partea cealalta de jumatate matusii sale (sora A).
Sora A, a zis ca nu are nimic de vandut,adica nu vrea sa vanda.
Cum se poate face partajul in aceasta situatie intre cele doua surori A si B ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:29, 28 Iulie 2013
Dat fiind ca pe cale amiabila nu se poate , se merge in instanta pentru iesire din indiviziune, caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.
In instanta daca nu se inteleg.. cine are bani sa ceara atribuirea casei si sa-i dea sulta celeilalte.
Avantajata e aia care locuieste acolo, in opinia mea.
Expertiza va stabili daca casa se poate imparti sau nu.
Daca nu este comod partajabila instanta va decide cui o va atribui cu obligarea la sulta.

Daca cineva locuieste in acea casa este avantajat deoarece procesul va dura mult timp...
Multumesc ptr raspunsuri.
Cert este ca casa era al tatal acestor doua surori.El locuia singur in casa,caci surorile s-au maritat si au plecat la casa sotilor. Acum deci ele s-au trezit cu aceasta mostenire,nu locuieste nimeni in ea,insa fata uneia dintre cele doua surori,isi doreste sa fie a ei si sa plateasca jumatate din pret catre matusa sa,insa matusa nu vrea,nu vrea nici invers sa-i plateasca jumatate catre sora ei.
In opinia mea consider ca daca se ajunge in instanta,atunci judecatorul va obliga pe sora A sa accepte vanzarea partii sale sau sa achite ea sulta catre sora B.

Casa nu se poate imparti,nu se poate sa fie locuita de doua familii.
Cea care are interes, va actiona in instanta pt iesire din indiviziune, va cere dupa cum doreste, sa i se atribuie imobilul si sa-i dea sulta surorii sale sau sa se vanda imobilul si sa fie impartiti banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire buna ziua. in urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament ... GavDana GavDana Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament cu 4 camere. De atunci in apartament a locuit doar matusa mea care a mostenit cealalta ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor ContSters459745 ContSters459745 Povestea mea: tatal meu a decedat acum 6 ani si ne-a lasat mostenire mie si mamei mele o casa la tara,un apartament si o masina. Tatal meu mai are o fata ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)