avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament ...

Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament cu 4 camere. De atunci in apartament a locuit doar matusa mea care a mostenit cealalta jumatate. Eu am platit doar cota pentru asigurare si impozit. Acum, datorita situatiei in care ma aflu as dori sa vand. Dar matusa s-a opus categoric spunandu-mi ca ea nu vrea sa vanda si nici nu are bani sa imi cumpere partea si ca o pot da in judecata. Intrebarea mea este cum ar trebui sa procedez? As putea vinde doar jumatate? Exista vreun mod in care o pot obliga sa vanda? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 08:45, 4 Decembrie 2020
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dvs va puteti vinde jumatatea. Intrebarea e cine cumpara doar jumatate?
Ar insemna ca persoana cumparatoare sa ramana in indiviziune cu matusa dvs.
Contactati un avocat, deschideti o actiune pentru iesirea din indiviziune si solicitati instantei atribuirea integrala a apartamentului in lotul dvs, cu obligatia de a achita matusii o sulta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
conteaza pretul, pt un pret bun, se gaseste si cumparator. Deci, teoretic, puteti sa vindeti jumatate din casa. depinde cat de tare va grabiti si cat sunteti dispusa sa lasati la pret.
ce spera matusa sa rezolve in instanta ? nimeni nu e obligat sa ramana in indiviziune... de ce nu accepta sa vindeti, asa ia pretul corect pe jumatatea ei, nu va plati cheltuieli de judecata.
Incercati sa o chemati la mediere sau mergeti impreuna la un avocat, poate baga la cap ce inseamna un proces de partaj.
in instanta cereti sa i se atribuie ei casa daca nu vrea sa vindeti si sa va dea sulta.
va trebui sa aveti bani pt taxa de timbru, avocat, expertize..
incercati sa gasiti cumparator pana ajungeti in instanta, daca ajungeti, nu mai puteti vinde cat e in litigiu.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vindeți doar cota dvs parte este greu de crezut ca o sa primiti un pret decent.Solutia este să ieșiți din indiviziune printr-un proces să solicitați atribuirea apartamentului către dvs cu obligația de a despăgubi mătușa prin plata unei sulte.Puteti sa încercați și amiabil să vindeți de acord,să cumpărați mătușii o garsoniera sau să incheiati cu aceasta un contract de întreținere etc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Preț bun" din perspectiva unui potențial cumpărător, înseamnă...pe mai nimic.
Apoi, mai e si mătușa care încă locuiește acolo.
Cine și de ce ar cumpara jumătate dintr-un apartament, în care nu se poate muta sau daca se muta va trebui să convietuiasca cu o altă persoană?
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2020
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine și de ce ar cumpara jumătate dintr-un apartament

cine vrea sa faca o afacere, cineva care are bani si care ar vrea sa ia in final toata casa.
ia intr-adevar pe mai nimic, sau sa zicem plateste 50-60% din pret ( depinde si cat face) pt ca in niciun caz nu are intentia de a se muta cu matusa, ci de a iesi din indiviziune fata de o persoana care nu prea are bani. Nu poate plati la pretul pietei cand il asteapta un proces si trebuie sa bage bani, ar fi absurd sa ceri cat face.
cam pe aceasi principiu pt care s-au cumparat drepturi succesorale, s-au castigat terenuri valoroase , platind infim.
cere apoi iesirea din indiviziune, si cum matusa nu vrea sa vanda, cere sa i se atribuie ei si sa dea sulta, iar daca nu are, se executa silit, se adjudeca casa in contul creantei dupa un termen , 2 si asta e.
sau si mai putin probabil, poate cumpara un om care nu isi permite sa isi ia nici garsoniera si asta e, sta cu matusa. Poate matusa nu era copii si semneaza in timl un contract de intretinere.
scenarii.. habar n-am daca gaseste cumparator, dar sa caute pana sa piarda niste ani prin instanta pt partaj.

Alte discuții în legătură

Partaj Gabrielakim Gabrielakim Bună seara! Am divorţat de soţul meu, iar după 7 luni ne-am împăcat, dar nu ne-am căsătorit legal, trăim ţn concubinaj. În urma acestei ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament Ombla Ombla Va salut! Cu 2 intrebari va deranjez: 1. mama a dat un apartament cu 3 camere la schimb cu o garsoniera + o suma de bani intrebarea e cine plateste actul de ... (vezi toată discuția)
Mostenire Sorina99 Sorina99 Am facut mostenirea unui apartament. Matusa mea are dreptul la jumate,eu cu fratele jumate. Matusa gaseste scuze sa nu il vanda sa impartim banii. Initial a ... (vezi toată discuția)