avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident rutier cu victime
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident rutier cu victime

Anul trecut in august am avut un accident in care sora si varul meu au fost raniti si au necesitat cateva zile de spitalizare fiecare.Tinand cont ca ei erau la mine in masina, iar din cauza conditiilor carosabilului am ajuns cu masina intr-un pom...
RCA-ul meu asigura plata spitalizarii sau nu???...si va rog din suflet sa-mi spuneti in care articol de lege este prevazut acest lucru?..
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 02:37, 28 Martie 2009
Daca aveti incheiata o asigurare RCA cu siguranta este prevazut si asigurarea persoanelor din masina in caz de accident, pana la o anumita limita. Prin urmare luati legatura cu un avocat si puteti obtine banii pentru despagubiri.
Am fost astzi la BCR Asigurari, caci acolo aveam asigurare la acea data si mi-au spus ca nu acopera asa ceva....si ca trebuie sa platesc eu...deoarece sunt vinovat si victimele erau la mine in masina.
Mergeti din nou la firma de asigurari si cititi-le urmatoarele prevederi din legea nr.136/1995:

"Art. 50
Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.
În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel autovehicul, cu excepţia conducătorului autovehiculului respectiv.
Se acordă despăgubiri şi în cazul în care persoanele care formulează pretenţii de despăgubiri sunt soţul (soţia) sau persoane care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului.

Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despăgubirile se acordă pentru bunurile aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate în acel autovehicul, numai dacă acestea nu erau transportate în baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul autovehiculului respectiv, precum şi dacă nu aparţineau proprietarului, utilizatorului ori conducătorului autovehiculului răspunzător de producerea accidentului"

Dupa cum puteti observa si dvs. , pentru vatamari corporale se acorda despagubiri in baza asigurarii RCA atat petnru persoanele din interiorul vehiculului asigurat cat si pentru cele din afara acestuia, exceptia exista la pagube pentru bunuri.....Cine v-a trimis la plimbare nu este la curent cu aceasta modificare a legii ( e destul de veche, ar fi trebuit sa fie cunoscuta).
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Cereti-le Ordinul CSA 20/2008 si daca l-au citit, sa comenteze:
Art. 26. - (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
................
(2) Indiferent de locul in care s-a produs accidentul de vehicul, pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri,
atat in timpul deplasarii, cat si in timpul stationarii vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despagubiri pana la limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, pentru:
.......
4. cazul in care persoanele care solicita despagubiri pentru vatamari corporale sunt membrii familiei asiguratului, conducatorului auto sau ai oricarei altei persoane a carei raspundere civila este angajata intr-un accident de vehicul;
Va mutumesc foarte mult ....o sa ma intorc la acel sef de agentie un pic mai inversunat si mai informat....Va multumesc inca o data!

PS: Se pare ca niciuna din aceste societati de asigurare nu are pe site-ul propriu foarte bine exprimate aceste conditii in care se face asigurarea, in special pentru vatamari

Alte discuții în legătură

Accident de masina wabar wabar Buna seara Va rog sa-mi spuneti: daca in urma accidentului s-a constat (nu am avut posibilitatea sa contest PV), ca eu sunt vinovatul, in baza asigurari ... (vezi toată discuția)
Ucidere si vatamare din culpa - cine plateste daunele? lory_cki lory_cki Buna ziua, in urma unui accident rutier care a cauzat moartea unui pasager si vatamarea corporala grava a celuilalt pasager, s-a ajuns la proces prin care ... (vezi toată discuția)
Plateste asiguratorul? wiktor_i wiktor_i In urma unui accident cu vatamari corporale am fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri materiale si morale substantiale.In ... (vezi toată discuția)