avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

buna ziua,

cine ma poate lamuri intr-o situatie putin mai complicata?! iata datele problemei
am nascut pe 21 august 2012. am optat ptr ccc pe o perioada de 1 an. pe 10 iunie am deschis un pfa. pe 5 iulie am inceput serviciul. incepanad cu data de 11 iunie, in baza veniturilor din pfa, beneficiez de stimulentul de insertie pana in data de 21 august 2014 (mai putin luna a 12-a in care tatal ar fi trebuit sa stea acasa).
daca in martie 2014 nasc al doilea copil, am dreptul la concediu crestere copil? din cate am inteles eu din discutia cu doamna de la agentia de prestatii sociale nu as beneficia de ccc, in schimb pot beneficia direct de stimulent de insertie. mi s-a mai spus ca o sa se termine intai stimulentul ptr primul copil, si abia apoi o sa duc dosar ptr stimulentul ptr cel de-al doilea copil (de care o sa beneficiez pana o sa implinesca cel de-al doilea copil 2 ani.). nu am inteles de ce nu beneficiez de ccc (chiar daca as suspenda activitatea pfa-ului). m-ar incurca in vreuna fel(in caz de ccc sau de stimulent) perioada 12 iunie - 5iulie in care am venituri impozabile din pfa, insa nu platesc sanatate si altele (veniturile estimate pana la sf anului sunt 1000 lei)
zilele 126 de concediu medical(maternitate ) as putea sa mi le iau pe toate dupa nastere?
intrebare: am inteles bine? va rog ajutati-ma cu un raspuns. multumesc
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
rotaru georgeta, utilizator
Cel mai recent răspuns: rotaru georgeta , utilizator 07:08, 19 Iulie 2013
1. Puteti benficia de indemnizatie pentru CCC2 dar in acest caz inceteaza plata stimulentului de insertie (deoarece trebuie sa suspendati orice activitate aducatoare de venituri profesionale).

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

3. - Asadar ar trebui sa beneficiati de stimulentul de insertie pentru amandoi copiii in acelasi timp (pana cand fiecare implineste 2 ani).
- Asta in cazul in care optati ca pentru al doilea copil sa beneficiati direct de stimulentul de insertie (fara sa intrati in CCC2).

4. Ar fi bine sa puneti intrebarea si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) pe e-mail la: anps@prestatiisociale.ro

multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie si indemnizatie crestere copil nickra nickra Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie total neplacuta si am nevoie de ajutorul dvs. Primul copil nascut in data de 08.08.2013 si concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Stimulent din concediu de 2 ani? anacordos anacordos buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns.am intrat in stimulent de insertie cu primul copil pana in 31dec 2013,intre timp sa nascut al doilea copilin ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dilec dilec buna ziua, sunt in concediu de crestere copil pentru 1 an, am nascut pe 15 august 2012 si teoretic pana pe 15 iulie 2013 trebuie sa ma intorc in campul muncii, ... (vezi toată discuția)