avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

buna ziua, sunt in concediu de crestere copil pentru 1 an, am nascut pe 15 august 2012 si teoretic pana pe 15 iulie 2013 trebuie sa ma intorc in campul muncii,
am sunat la serviciul de alocatii si indemnizatii pentru a intreba cu cate zile inainte trebuie sa ma intorc la serviciu pentru a beneficia de stimulentul de 500ron si mi s-a raspuns ca ma pot intoarce si in a 12 luna adica inainte de 15 august dar in aceea luna nu beneficiez de acel stimulent de 500 ron, restul luniilor pana cand bebe implineste 2 ani voi primii cei 500ron,
Am cautat ceva scris pentru cele spuse de doamna de la serviciul de indemnizatii si alocatii deci acolo inde depun dosarul de indemnizatie si de stimulent dar nu am gasit nimic, am rugat-o sa imi dea ceva scris dar a zis k nu este nevoie ca practic ca vin cu dosarul de stimulent in a 12a luna si voi primii banii.
Cei de la munca de la mine cand le-am spus aceasta poveste a zis k nu are cum sa fie adevarat ca nu este specificat nicaieri.
Dumneavoastra ce spuneti?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:19, 5 Iunie 2013
1. Daca ati optat p[entru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti benficia de stimulentul de insertie de la data reluarii activitatii si pana cand implineste copilul 2 ani.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 13.
(1) Stimulentul de inserţie se acordã pe bazã de cerere, semnatã de persoana îndreptãţitã, însoţitã de dovada eliberatã de angajator sau, dupã caz, de alte documente eliberate de autoritãţile competente ori de declaraţia pe propria rãspundere din care sã rezulte cã aceasta realizeazã sau urmeazã sã realizeze venituri supuse impozitului.

2) In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de documentele prevazute la alin. (1).
...

4. - Nicaieri nu se spune ca in cazul in care ati optat pentru CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti primi stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
- Asadar trebuie sa primiti stimulentul de insertie de la data cu care reluati activitatea.

5. - Puteti sa puneti intrebarea si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Cand primiti raspunsul va rog sa-l postati si aici sa vedem ce spun cei care se ocupa de asa ceva.
am inteles, deci stimulentul il primesc pana la 2 ani chiar daca incep la 12 luni ,
dar in a 12a luna de concediu, care teoretic este "luna tatalui" eu daca raman in concediu mai primesc indemnizatia de 85% in a ceea luna ?
am trimis mail si pe adresa de mai sus,
multumesc
1. In acea a 12-a luna primeste numai tatal indemnizatia pentru CCC.

2. In acea luna dvs. ori reluati activitatea ori intrati in concediu fara plata.

3. Dupa ce tatal termina luna de CCC dvs. puteti solicita stimulentul de insertie daca reluati activitatea (adica aveti venituri din salarii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa ma intorc la munca din concediu de maternitate jurescumaria jurescumaria buna ziua! sunt in concediu de crestere copil insa vreau sa ma intorc la munca inainte de implinirea celor doi ani pentru care am concediu. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru ingrijirea copilului Alexamdru Alexamdru Daca astazi intru in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 1 an , la cate zile ma pot angaza ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie andreeamatei andreeamatei Daca copilul este nascut pe 10 08 2011 si am revenit la serviciu pe 10 08 2012 pot beneficia de stimulenul de insertie?Am optat pentru ccc de un an. va ... (vezi toată discuția)