avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in privinta unui aspect. Am terminat anul trecut Facultata de Litere, dupa care am mers la examenul de titularizare in urma caruia am ocupat un post in sedinta publica. Contractul cu unitatea de invatamant respectiva stipuleaza ca perioada de angajare 1.09.2012-31.08.2013. In tot acest timp am ramas insarcinata, urmand sa nasc la sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie. In conditiile in care copilul vine in luna august mai am dreptul la concediul de crestere al copilului, desi nu s-au incheiat cele 12 luni de contract? Mentionez ca, anterior angajarii mele in invatamant am mai lucrat o perioada de 12 luni la o firma, contractul s-a incheiat in iulie, prin demisia mea. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Giany86 , utilizator 10:28, 30 Iulie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii sau perioade asimilate (sudenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca veti naste in august atunci cele 12 luni eligibile sunt septembrie 2012 - august 2013.
- In acest caz veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Daca veti naste in septembrie atunci cele 12 luni eligibile sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.
- Si in acest caz veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

Va multumesc mult pentru raspuns
La mesajul care l-am scris in data de 18 iulie 2013 ora 17:16

(Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in privinta unui aspect. Am terminat anul trecut Facultata de Litere, dupa care am mers la examenul de titularizare in urma caruia am ocupat un post in sedinta publica. Contractul cu unitatea de invatamant respectiva stipuleaza ca perioada de angajare 1.09.2012-31.08.2013. In tot acest timp am ramas insarcinata, urmand sa nasc la sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie. In conditiile in care copilul vine in luna august mai am dreptul la concediul de crestere al copilului, desi nu s-au incheiat cele 12 luni de contract? Mentionez ca, anterior angajarii mele in invatamant am mai lucrat o perioada de 12 luni la o firma, contractul s-a incheiat in iulie, prin demisia mea. Va multumesc.)

si la care am primit raspunsul dumneavoastra

(1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii sau perioade asimilate (sudenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca veti naste in august atunci cele 12 luni eligibile sunt septembrie 2012 - august 2013.
- In acest caz veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Daca veti naste in septembrie atunci cele 12 luni eligibile sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.
- Si in acest caz veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.)

vreau sa mai pun o intrebare:

Am nascut azi 30 iulie 2013 prematur la 35 de saptamani data nasterii era undeva la sfarsitul lunii august inceputul lunii septembrie daca nasteam la termen ma incadram la raspunsul pe care mi l-ati dat dumneavoastraprivind CCC. Mai pot beneficia de CCC daca acum am 11 luni eligibile (septembrie 2012-iulie 2013) ? si mentionez ca fara 1 zi nu prind 1 august 2013 a 12 luna eligibila. Sper ca m-am facut inteles astept raspunsul dumneavoastra cu mare inters
OUG nr.111/2010 prevede la art.4 :
...
(4) În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevăzută la art. 2 alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.


Asadar, in situatia in care nasterea se produce inainte de termen, perioada de 12 luni necesara deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumtiva a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Prin urmare, perioada cuprinsa intre 30 iulie 2013 si data prezumtiva a nasterii sfarsitul lunii august/ inceputul lunii septembrie se scade din cele 12 luni.
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pavalsimona pavalsimona Buna ziua! As avea nevoie de un sfat! Sunt insarcinata si conform doctorului, ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lunii septembrie. Mentionez ca sunt in al ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pentru eleva la postliceala lauramateescu lauramateescu Buna ziua, sunt insarcinata in 39 saptamani, am 25 ani si sunt eleva la postliceala la cursuri de zi, scoala de stat. Data probabila a nasterii este 28 iunie ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu ingrijire copil pt 2 ani? Cris7a Cris7a Va rog sa-mi spuneti daca pot benefica de concdi ingrijire copil pana la 2 ani daca in ultimele 12 luni , am o luna de concediu fara plata ? din cate am ... (vezi toată discuția)