avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara- neplata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara- neplata

buna ziua as dori sa stiu si eu ce consecinte are neplata pensiei alimentare timp de 3 luni
a unui copil minor se poate face inchisoare ,daca pot demonstra ca nu am avut cu ce plati ma ajuta cu ceva Va Multumesc
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 00:10, 21 Iulie 2013
Nu va avea consecinte din cele de care va temeti, mai ales ca nu ati putut plati.
Ce inseamna dupa dvs ,nu am putut plati ? Conteaza mult sa ai bunavointa.. poate nu ati putut achita cat a hotarat instanta, dar poate incercati mai putin sau nu neaparat in bani, dar poate mergeti cu un kg de fructe..E posibil ca nici mama sa nu fie absurda daca vede ca acordati interes copilului.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
am avut niste probleme pentru ca locuiesc cu chirie si a trebuit sa ma mut de 2 ori si ca la orice chirie trebuie platita 1+1 pentru ca am vrut sa platesc pensia dar nu am avut cum si am intrbat un avocat si mi-sa spus ca daca trece 3 luni consecutive de neplata risc inchisoarea
aveti idee ce se intampla la prima citatie de catre judecatorie
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
mihaitony, utilizator
E, asta-i prost pt ca daca ati avut de chirie, ati avut venituri si daca aveti venituri si nu platiti pensia, e rea credinta, ceea ce e infractiune..

Art. 305

Abandonul de familie

Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:



c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.


Cu mama ati vorbit, a depus plangere deja? Cautati sa va intelegeti.
nu este rea credinta doar ca nu aveam unde sa stau si am vorbit cu ea in prima faza ma intelesese dar a fost influentata d parinti s chiar astazi am vb c ea si mi-a spus ca deja a bagat dosarul la judecatorie si trebuie sa imi soseasca citatia acasa rea credinta nu este pentru ca este vorba de copilul meu
Neplata pensiei de intretinere, in cuantumul stabilit prin hotarare judecatoreasca, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni, angajeaza raspunderea penala a faptuitorului, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.

Sub aspectul laturii subiective , infractiunea este savarsita cu intentie, directa sau indirecta.( in acest sens, se prezuma ca exista un refuz nejustificat al debitorului obligatiei legale de intretinere).

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, iar impacarea partilor reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.

Asadar, chiar daca este remisa o suma de bani, insa nu este cea specificata in hotararea judecatoreasca, fiind facuta, in esenta, doar o plata partiala, infractiunea incriminata de art. 305 din Codul penal subzista.

Obligatia legala de intretinere este indeplinita cand este remisa copilulul suma de bani cu titlu pensie de intretinere.

Chiar daca nu sunt intrunite cerintele prevazuta pentru a se individualiza pedepasa inchisorii prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, legiutorul a prevazut un caz special de suspendare conditionata a executarii pedepsei, raportat la aceasta infractiune.

In cazul in care se va demonstra faptul ca lipseste vinovatia dumneavoastra, nu va fi aplicata nicio sanctiune penala.

Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Neplatirea pensiei alimentare! smihaicj smihaicj Buna ziua! Platesc pensie alimentara 200 RON lunar fetitei mele in varsta de 5 ani. Am platit pana acum 5 luni dar acum am niste probleme si sunt somer si nu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita ContSters156082 ContSters156082 acum cativa ani sotul meu a avut o aventura de unde a rezultat un copil , care de altfel a fost recunoscut in instanta unde s-a stabilit si o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Urgenta-neplata pensie Emilia87 Emilia87 buna ziua ,as avea nevoie de un sfat urgent sora mea e divortata cu 2 copii si copii sant la fostu sot platea pensie alimentara a ramas fara servici e in ... (vezi toată discuția)