avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara neplatita

acum cativa ani sotul meu a avut o aventura de unde a rezultat un copil , care de altfel a fost recunoscut in instanta unde s-a stabilit si o pensie alimentara de 80 lei RON incepand cu data pronuntarii (20 iunie 2006)pana la majoratul minorului.
Pana astazi nu a platit nimic, insa am primit o citatie de la politie -unde s-a si intalnit cu asa mama copilului care ii cere banii. Intrebarea mea este daca poate sa-i ceara banii pentru perioada care a trecut si nu i-a platit (pe intreaga perioada??)
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 13:11, 21 Martie 2011
pot ajunge la o intelegere ca doamna sa-si retraga plangerea. altfel, daca se dovedeste ca din rea credinta sotul dvs nu a platit, dansul e pasibil de inchisoare.
pe cale civila, doamna nu poate recupera decat pensia restanta pe ultimii 3 ani
multumesc pentru raspuns
Sotul dumneavoastra a savarsit infractiunea de abandon de familie prevazuta de art. 305 lit b din codul penal ce se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
Sfatul meu e ca sotul sa plateasca pensia alimentara pentru ultimii 3 ani (pentru perioada iunie 2006 - martie 2008 creanta s-a prescris). Dupa plata pensiei de intretinere partile se pot impaca in temeiul art.305 alin 3.
Politia nu il poate obliga pe sot la plata banilor, insa va fi cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii mentionate, dosarul va ajunge la procuror si ulterior la instanta penala. In cadrul procesului penal se va solutiona si actiunea civila si in final sotul dumneavoastra va fi obligat la plata pensiei de intretinere pe ultimii 3 ani, amenda (sau mai rau, inchisoare) + cheltuielile de judecata.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara mikitth mikitth De cel putin trei ani, sotia nu mai primeste pensie alimentara pentru copilul minor , dintr-o casatorie anterioara, desi la sentinta de divort a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ceruta de major alexlupsa1 alexlupsa1 Buna ziua! Am si eu o intrebare,parintii mei au divortat cand eu aveam un an.Tatal meu nu mi-a platit pensie alimentara deloc,acum eu am implinit 18 ani si am ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)