avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare cote proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare cote proprietate

In timpul casatoriei am vandut un apartament proprietate personala ce il detineam dinainte de casatorie. Am mai pus langa banii incasati o suma egala cu cea dobandita in urma vanzarii (aceasta suma apartinandu-ne amandurora) si am cumparat o proprietate mai mare. La acea data intabularea pe noua proprietate s-a facut in cote egale (motivatia notarului de atunci a fost ca este bun comun dobandit in timpul casatoriei). Intre timp am divortat, dar nu am facut partajul. Cum as putea schimba in CF cotele de proprietate dupa contributia baneasca (75% eu si 25%el) inainte de partaj, deoarece el nu doreste partajare , iar eu nu am banii necesari taxei de timbru?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa efectuarea partajului , se poate proceda la notarea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate, indicand cotele -parti din dreptul de proprietate ce vor fi individualizate .( proprietate comuna in devalmasie se caracterizeaza prin faptul ca nu exista o cota-parte din dreptul de proprietate definita, cota -parte ideala, abstracta si matematica ).


La momentul notarii in Cartea Funciara a dreptului de proprietate , fiind casatorita, si raportat la dispozitiile privind proprietatea comuna devalmasa, retinand prezumtia de contributie egala la regimul matrimonial, s-a presupus ca detine cote-parti egale , din dreptul de proprietate.


Prezumtia de contributie egala la regimul matrimonial nu este una absoluta, irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.

Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare partaj Dayan22 Dayan22 În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)
Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal ... (vezi toată discuția)
Mostenire valyg valyg La o casa mostenita in timpul casatoriei,in cazul unui divort,sotia ce drepturi are? (vezi toată discuția)