avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Autofactura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Autofactura

va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei situatii:
sc x srl returneaza catre sc y srl o cantitate de marfuri. Acestea au fost initial achizitionate si achitate de x lui y, deci acum sunt proprietatea lui x.
Returul s-a efectuat fizic in 10.06 si nici pana acum y nu a intocmit facture de retur.
Intrebare: cine trebuie sa autofactureze in acest caz, x sau y?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
mirelanicola.72, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:32, 22 Iulie 2013
Din cate inteleg Y este din alt stat membru decat Romania, nu?

Atunci X (din Romania) trebuie sa emita autofactura:

Norme art 135 Cod fiscal:

(3) Dacă beneficiarul nu a primit o factură de la furnizor până în a 15-a zi a lunii următoare celei în care a avut loc faptul generator, are obligaţia să emită autofactura prevăzută la art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru determinarea taxei se utilizează cursul de schimb prevăzut la art. 139^1 din Codul fiscal, respectiv cel din data emiterii autofacturii. În situaţia în care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeşte factura de la furnizor, care este emisă la o dată anterioară datei autofacturii, acesta are obligaţia de a ajusta baza de impozitare în funcţie de cursul de schimb în vigoare la data emiterii facturii de către furnizor.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Y este contribuabil persoana impozabila din Romania.
mirelanicola.72 a scris:

Y este contribuabil persoana impozabila din Romania.


Daca nici X si nici Y nu sunt din afara Romaniei, nu se emite autofactura:

Cod fiscal: ART. 155^1 Alte documente

(1) Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) - (4) şi (6) şi ale art. 151, trebuie să autofactureze operaţiunile respective până cel mai târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara laura1720022000 laura1720022000 Buna ziua, Am achizitionat de la firma X din Cehia materii prime care au venit pe parcursul a 3 luni insotite de CMR. Cand ar trebui emisa factura de catre X ... (vezi toată discuția)
Autofactura pentru aic SSFF SSFF Buna ziua, Am urmatoarea situatie : am platit un avans pentru o AIC, iar furnizorul nu a facturat avansul si imi trimite in contul acestuia facturile ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. ... (vezi toată discuția)