avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stagiu de cotizare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stagiu de cotizare

concediul de maternitate efectuat inainte de nastere (exeptand cele 42 zile pt. postnatal obligatorii) este luat in calcul la calcularea stagiului de cotizare de 10 luni? asta in cazul in care salariata are 10 luni de cotizare pana la data nasterii cu tot cu zilele de conc. de maternitate
Cel mai recent răspuns: MIHAI DANAILA , Consilier juridic 12:56, 23 Aprilie 2005
Nu cumva trebuie un stagiu de 12 luni?
In perioada de 12 luni anterioare datei nasterii, asigurata trebuie sa aibe un stagiu minim de cotizare de 10 luni.
Concediul de maternitate reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare.

"concediul de maternitate efectuat inainte de nastere (exeptand cele 42 zile pt. postnatal obligatorii) este luat in calcul la calcularea stagiului de cotizare de 10 luni?" - Da.

Av. Dinu
INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI.

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, asiguratul fie mama sau tata trebuie sa indeplineasca stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat de 10 luni in ultimele 12 luni, inaintea intrarii in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pina la 2 ani.
Documnetatia pentru obtinerea acestui drept trebuie depusa la sediul angajatorului, care are obligatia de-a intocmi dosarul si a-l depune la Casa de pensii din judet.

Dosarul trebuie sa cuprinda urmatoarele:

- copie certificatul de nastere a nou nascutului in copie legalizata.
- adevearinta medicala eliberata de medicul de familie, biletul de iesire din spital cu viza ginegolocului care ava asistat la nastere.
- livretul de familie sau certificatul de casatorie al ambilor soti.
- cerere tip de la celalat sot in cazul in care celalalt sot, urmeaza sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilui de pina la 2 ani.

Perioada de sarcina este 42 de zile, iar concediul de lahuza (alaptare) este de tot 42 de zile care se ia de la nasterea copilului.




Dosarul de mai sus se depune dupa efectuarea concediului de alapatre.

concediul medical constituie stagiu de cotizare - art. 38 din Legea nr. 577/2003.

Cuantumul lunar al indemnizatiei de crestere a copilului, incepind cu dat de 1 ianuarie 2005 este de 7.830.000 lei, care reprezinta 85% din valoarea salariului mediu pe economie la nivel national.
IN PRICIPIU RASPUNSUL AR FI DA, ESTE LUAT IN CALCUL DAR AR FI BINE SA AI 10 LUNI LUCRATE INAITE DE ACEST CONCEDIU CA GESETI FUNCTIONARI CARE PUN ASTFEL PROBLEMA, EU UNUL AM AJUTAT PE CINEVA CU O ASTFEL DE PROBLEMA SI PINA SA GASIT CALEA DE MIJLOC AU IESIT SCANTEI, EU TE PREVIN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de paternitate micky75 micky75 DACA INTRU IN CONCEDIU DE PATERNITATE CARTEA DE MUNCA SE INTRERUPE SAU NU? SOTIA TREBUIE SA NASCA IN JUR DE 2 APRILIE EU CA TATIC DE CAND POT SA INTRU IN ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil pana la 2 ani mitrofan emilia mitrofan emilia BUNA ZIUA daca sotia a nascut pe 04.03.2014, este salariata dar nu poate beneficia de CCC pana la doi ani deoarece nu are stagiu de cotizare complet, din ce ... (vezi toată discuția)
Pentru anonim (cel care afirma de 42 de zile): concediu crestere copil... CarmenSamson CarmenSamson Scrie in lege de cele 42 de zile ? Nu cred, e discriminator pentru celelalte mame. Eu am platit concediu pentru cresterea copilului 7.829.350 lei si celorlalte ... (vezi toată discuția)