Infractiunile la care va referiti se da NUP.
Adica medierea nu ajuta efectiv decat daca persoana nu cunoaste legea.
Nimeni nu plateste mediator daca nu raspunde penal.
Multi insa nu stiu...
SăvârşŸirea unei infracţiuni atrage răƒspunderea penalăƒ .Nup-ul se dă doar în anumite condiţii, nu este o regulă .ŸAşadar, câtă vreme o faptă ÎndeplineşŸte condiţiile unei infracţiuni, prezintăƒ pericol social, există vinovăţie, şŸi este înscrisă în n legea penalăƒ, în funcţie de circumstanţe, stăƒri, împrejurări ale comiterii faptei,se dispune nup sau se începe up. De unde săƒ şŸtie făƒptuitorul ce se va întâmpla dacă victima depune plângere? Dacăƒ făptuitorul şŸtie că a comis o infracţiune ar trebui să ştie căƒ sunt şŸanse să fie urmărit penal.
Cred că şi avocatul este plătit, pe alocuri, tot pentru că multă lume nu cunoaşte legea .
De unde rezultă că dacă toată lumea ar cunoaşte legea ,şi şi-ar putea face apărările , nu ar mai apela la avocat.
Dar acest aspect nu face obiectul acestei discuţii. Haideţi să ne rezumăm la întrebare şi să nu dezinformăm , a se citi legea medierii, precum şi prevederile codului de procedură penală în vigoare, precum şi cel care urmează să intre în vigoare , şi care face dese trimiteri la mediere şi la acordurile de mediere.
ªi mai ales, domnule avocat , să nu uităm că un recidivist ori o persoană care nu beneficiază de circumstanţe atenuante , nu are prea multe şanse la nup.
Medierea este o alternativă viabilă la procedura judiciară , iar noi toţi ar trebui să înţelegem acest aspect şi să nu încercăm necontenit a o duce în derizoriu.
Cam tot ce este pe mediere se ajunge la NUP in ziua de astazi.
Eu in urma cu multi ani ajungeam la NUP pe astfel de fapte si practica a devenit unitara in ultimul timp...
Utilizatorul nu precizează în ce fază se găseşte cazul său. Împăcarea este posibilă şi în cursul procesului penal , dacă infracţiunea este una cu acţiunea pusă în mişcare la plângerea prelabilă.Dacă procesul se află în faza de urmărire penală, în cazul prezentării unui acord de mediere, organul de up va dispune încetarea up, iar dacă se află în faza de judecată, instanţa va dispune încetarea procesului penal.
da, in cazul infractiunilor care se pot stinge prin impacarea partilor, respectiv cauzele penale la plangerea prealabila.... in cazul celorlalte tipuri de cauze penale, pe partea de civil, se pot incheia intelegeri la mediator, dar fara sa stinga raspunderea penala..... la individualizarea pedepsei, judecatorul poate avea in vedere ca partile au ajuns la o intelegere pe partea civila si poate sa nu dea o pedeapsa mai grea sau maxima.... dar depinde si de natura spetei in penal... pana la urma orice se poate negocia... in sistemul romanesc inca nu e posibil, dar in sistemul american se negociaza si pedepsele, acolo unde este posibil....