avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Carnet de soferi categoria B
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Carnet de soferi categoria B

Buna ziua,
Am pentru dumneavoastra doua intrebari, daca ma puteti ajuta:
1). Cu carnet de soferi categoria B pot conduce motociclete din categoaria A2( pana in 49 CP)? Pot conduce si alte vehicule pe 2 roti in afara de scutere( vreau sa conduc o motocicleta)?
2) Daca am carnet de soferi categoria B si am doi ani de experienta, pot opta pentru carnet de categoria A chiar daca am sub 24 de ani?
Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2013
teudan, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:31, 21 Iulie 2013
OUG195

Art. 20. - (1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatările agricole şi forestiere sau maşini autopropulsate, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător.
(2) Permisele de conducere se eliberează pentru următoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.
(3) Descrierea categoriilor de vehicule prevăzute la alin. (2), pentru care se eliberează permise de conducere, este prevăzută în anexa nr. 1.
(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:
a) 16 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1;
b) 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
c) 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A;
e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb şi Tv.

Art. 24^1. -
(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, după cum urmează:
a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE;
b) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE sunt valabile pentru categoria DE, dacă titularii deţin permis de conducere pentru categoria D;
c) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE, respectiv categoria DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria C1E, respectiv categoria D1E;
d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM;
e) permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile şi pentru categoria A1;
f) permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1;
g) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15 kW, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniţi.

Concluzie:
1. Nu
2. Nu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prins fara permis SNIO SNIO Daca mi sa facut dosar din cauza ca am fost prins fara permis si sunt si minor. pot intra in socala de soferi pana se da ordinul judecatoresc? (vezi toată discuția)
Scuter 125 Tony49 Tony49 Buna ziua,as dori sa stiu din punct de vedere legal pot conduce un scuter de 125 cc. Cu permisul de categoria B?Au mai fost antecedente în judecată?Va intreb ... (vezi toată discuția)
Legea de pe 19 ianuare permis ce gabytb gabytb Varsta de 21ani impliniti la categoria CE este pentru cei care incep de pe 19 ianuarie 2013 sau si pentru cei care au inceput din 2012 si trece de 19 ianuarie ... (vezi toată discuția)