avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã

Buna ziua
Lucrez in domeniul sanitar si am o controversa in ceea ce priveste buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă. Conform regulamentului 721/2005 cu modificari aceste buletine se cer pentru conditii de munca deosebite de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii periculoase sau vătămătoare., (adica toate sporurile cuprinse in anexa 1 si in anexa 2 la regulament). Curtea de conturi imi cere si pentru sporul de calculator(spor aflat pe anexa 3 pentru activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată sau care se desfăşoară în condiţii deosebite, conform art. 13 alin. (1) lit. b) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005;), si pentru toate sporurile din cele 6 anexe ceea ce noi consideram ca nu este corect. Ma poate ajuta cineva cu un sfat?

REGULAMENT
privind acordarea sporurilor la salariile de bază în conformitate
cu prevederile art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului
nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări
prin Legea nr. 125/2005

I. Stabilirea şi acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase, condiţii periculoase sau vătămătoare
Art. 1. - Prezentul regulament stabileşte locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, precum şi condiţiile de acordare a acestora.
Art. 2. - Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporurilor sunt prevăzute în anexele nr. 1-6 care fac parte integrantă din prezentul regulament, după cum urmează:
a) anexa nr. 1, pentru activitatea desfăşurată în condiţii periculoase, precum şi în condiţii periculoase sau vătămătoare, conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. a) şi g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005;
b) anexa nr. 2, pentru condiţii deosebit de periculoase stabilite de Ministerul Sănătăţii cu avizul comun al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi al Ministerului Finanţelor Publice, conform art. 13 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005;
c) anexa nr. 3, pentru activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată sau care se desfăşoară în condiţii deosebite, conform art. 13 alin. (1) lit. b) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005;
d) anexa nr. 4, pentru unităţi sanitare cu specific deosebit stabilite de Ministerul Sănătăţii, conform art. 13 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005;
e) anexa nr. 5, pentru condiţii grele de muncă, conform art. 13 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005;
f) anexa nr. 6, pentru personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi cu condiţii deosebite de muncă, conform art. 13 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005.
Art. 3. - În raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, sporurile acordate în baza art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005, se grupează astfel:
- grupa I - spor pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii periculoase sau vătămătoare, acordat conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. a), e) şi g);
- grupa a II-a - spor pentru activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată sau care se desfăşoară în condiţii deosebite, acordat conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b), c) şi h);
- grupa a III-a - spor pentru condiţii grele de muncă, acordat conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. d);
- grupa a IV-a - spor pentru personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi cu condiţii deosebite de muncă sau unde atragerea personalului se face cu greutate, acordat conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. f).
Art. 4. - În situaţia în care unele categorii de personal, datorită specificului activităţii, îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care se regăsesc în una sau mai multe grupe, vor beneficia de un singur spor aferent fiecărei grupe, şi anume de cel mai mare.
Art. 5. - (1) Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
b) gradul de creştere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
(2) Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă se eliberează de compartimentele de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi se avizează de inspectoratele teritoriale de muncă, care constată că s-au aplicat toate măsurile posibile de normalizare a condiţiilor de muncă şi că toate instalaţiile de protecţie a muncii funcţionează normal.
Art. 6. - La stabilirea concretă a cotelor de spor în cadrul procentelor aprobate se vor avea în vedere următoarele criterii:
a) riscul de îmbolnăvire şi de accidentare;
b) solicitarea nervoasă;
c) indicii de morbiditate.
Art. 7. - La acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase, condiţii periculoase sau vătămătoare s-au avut în vedere următorii factori care determină încadrarea locului de muncă în una dintre cele trei categorii:
a) natura factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici - şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică un efort fizic mare, în condiţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibraţii;
e) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, determinată de un risc de accidentare sau de îmbolnăvire;
f) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;
g) alte condiţii de muncă vătămătoare, grele sau periculoase, care pot duce la uzura prematură a organismului.
.......
Mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: mi_ella , utilizator 16:44, 17 Martie 2009
avand in vedere ca sporul de calculator nu este inclus in categoria sporurilor din anexa 1 si 2 , acordarea acestuia in urma unor determinari suplimentare excede cadrul legal amintit anterior. Sporul de calculator se acorda numai in conditiile in care seful compartimentului in care va desfasurati activitatea intocmeste un referat , o propunere, iar aceasta propunere este aprobata de catre comitetul director al institutiei. Aceasta procedura de acordare a sporului de calculator de 15% a fost recunoscuta si ceruta in subsidiar de catre instanta de judecata intr-o speta similara.
Sorin Susca a scris:

avand in vedere ca sporul de calculator nu este inclus in categoria sporurilor din anexa 1 si 2 , acordarea acestuia in urma unor determinari suplimentare excede cadrul legal amintit anterior. Sporul de calculator se acorda numai in conditiile in care seful compartimentului in care va desfasurati activitatea intocmeste un referat , o propunere, iar aceasta propunere este aprobata de catre comitetul director al institutiei. Aceasta procedura de acordare a sporului de calculator de 15% a fost recunoscuta si ceruta in subsidiar de catre instanta de judecata intr-o speta similara.



se poate sa-mi indicati speta? Multumesc anticipat
Si eu lucrez tot in sanatate si consider ca aveti perfecta dreptate . Numai pentru anexele mentionate sunt necesare buletine de determinare prin expertizare . Noi am procedat la fel ca dvs. Prezentati Curtii de conturi prevederile Ordinului 721/2005 si faceti-le mentiunea ca daca se consemneaza in procesul verbal de control acest lucru ca fiind incorect , veti contesta in instanta acest lucru .
Pentru sporul de 15% de calculatori va trebuie determinari, contactati medicul de medicina muncii si ASP-ul. Depinde si de cit % din impul de lucru in petreceti lucrand la computer, ce tip de monitor aveti, ect.
dborsanu a scris:

Pentru sporul de 15% de calculatori va trebuie determinari, contactati medicul de medicina muncii si ASP-ul. Depinde si de cit % din impul de lucru in petreceti lucrand la computer, ce tip de monitor aveti, ect.


De ce trebuie determinari? Lucrez in domeniul sanitar si avem Ordinul 721/2005 ca regulament de acordare al sporurilor. Sporul de 15% de calculator este inclus la anexa nr. 3, pentru activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată sau care se desfăşoară în condiţii deosebite, conform art. 13 alin. (1) lit. b) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005. Iar in ordin art 5 prevede Art. 5. - (1) Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
b) gradul de creştere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
(2) Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă se eliberează de compartimentele de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi se avizează de inspectoratele teritoriale de muncă, care constată că s-au aplicat toate măsurile posibile de normalizare a condiţiilor de muncă şi că toate instalaţiile de protecţie a muncii funcţionează normal. Aceste conditii sunt cuprinse la anexa 1 si anexa 2 (- anexa nr. 1, pentru activitatea desfăşurată în condiţii periculoase, precum şi în condiţii periculoase sau vătămătoare, conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. a) şi g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005; anexa nr. 2, pentru condiţii deosebit de periculoase stabilite de Ministerul Sănătăţii cu avizul comun al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi al Ministerului Finanţelor Publice, conform art. 13 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005;) Ce sa-mi expertizeze? De lege este considerat un spor de incordare psihica? #-o

Alte discuții în legătură

Spor de toxicitate taga taga in cadrul laboratoarelor de analize medicale care lege este aplicabila pentru sporul de toxicitate? (vezi toată discuția)
Legea 304/2008 atlantiana atlantiana Am aflat de curand de existenta Legii 304/2008 (M.Of. nr.848/17 decembrie 2008) si am citit-o. Am vazut ca prevede un spor de incordare psihica de 25% pentru ... (vezi toată discuția)
Legi abrogate sau nu... cat woman cat woman Legea nr. 125 / 2005 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr, 668 din 27.07.2005 mai este in vigoare? trebuie sa aflu neaparat!!! Daca nu mai este in ... (vezi toată discuția)