Cum se plateste concediul medical fara penalizari adica platit 100% ?
Este adevarat in caz ca stai o luna in concediu medical platiti 100% angajatorul nu mai trebuie sa plateasca darile catre stat (somaj, cass,pensie,etc)pe luna respectiva? Angajatorul a propus sa se ia concediul medical 100% pentru o luna si practic la finalul lunii angajatorul sa plateasca angajatului salariul brut in mana deoarece la stat nu mai cotizeaza cu cele mentionate mai sus?
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna in care s-a lucrat, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Daca ati avut certificat cod 01, atunci procentul aplicat a fost de 75% din media calculata ca mai sus.
De exemplu, pentru un salariu brut de 850 lei avem:
- pentru 3 zile de munca in luna mai 2014 = 850/21 x 3 = 121 lei
- pentru 3 zile CM in luna mai 2014 = 41,12 x 3 x 75% = 83 lei
Diferenta de brut = 121 - 93 = 28 lei
Pentru calculul concediului medical se considera perioada noiembrie 2013 - aprilie 2014
- noiembrie 2013 - venit 850 lei - 21 zile lucratoare
- decembrie 2013 - venit 850 lei - 20 zile lucratoare
- ianuarie 2014 - venit 850 lei - 21 zile lucratoare
- februarie 2014 - venit 850 lei - 20 zile lucratoare
- martie 2014 - venit 850 lei - 21 zile lucratoare
- aprilie 2014 - venit 850 lei - 21 zile lucratoare
total venituri = 850 x 6 = 5100 lei
total zile = 21+20+21+20+21+21= 124 zile
media zilnica = 5100 : 124 = 41,12
Diferenta de brut de 80 lei este mai mare, fie aveti salariu mai mare, fie ati avut venituri mai mici in ultimele 6 luni, fie aveti si alte elemente pe fluturas care diminueaza brutul. Precizati datele din fluturasul pe luna mai, precum si veniturile brute realizate in ultimele 6 luni si daca ati avut absente (zile fara plata in aceeasi perioada.
Va multumesc frumos pentru explicatii. Este drept ca salariul meu brut este mai mare insa sincer va spun ca nici nu mai stiu cat este. In ultimele 12 luni nu am primit fluturas de salariu. Nu stiu de ce. Se vireaza salariul pe card, lunar, si asta e tot. Am cerut la randul meu explicatii. Avem insa o firma de contabilitate externa si totul se misca foarte foarte lent .....
Deacum incolo o sa incerc sa imi iau concediu de odihna chiar si atunci cand sunt bolnav pentru ca nu e foarte comod sa primesc mai putini bani, exact cand ma astept mai putin ... :( . Firar sa fie de sistem .....
Buna ziua, va rog, cine ma poate lamuri. Am fost in concediu medical, pentru neoplazii (cod 14, din data de 20 ian pana pe 07 feb, adica 19 zile. Stiam ca acest concediu mi se va plati suta la suta, dar mi-a fost retinuta din salariul pe ianuarie suma de 56 de lei, pentru 8 zile de concediu. Pana la urma, se plateste suta la suta sau nu? Va multumesc
buna ziua... se poate să îmi îmi spuneți cum calculeaza CM ? ...
Acum 2 luni (lună octombrie)
Am fost 4 zile în medical , cu cod indemnizatie 1 (75%) , mi s'a oprit din salariu ~200lei ...
Luna trecuta (noiembrie)am fost în medical după data 1-11 ( 9zile lucrătoare ) cu acelasi cod ,1, (75%)
M-i s-a oprit din salariu 420lei.
Lucrez la firmă actuală din 21 sept 2016. cu un brut de 2550 lei.
în trecut ,am lucrat la alta firma cu un brut de 1250.
Din ce am înțeles ,de la mai multe persoane , în zilele de CM ,ar trebuii sa iau un salariu mai mare,decat cel inițial ...mie mereu m-i s'au oprit niste bani ...Daca se poate puțin ajutor . Va mulțumesc .
Calcul concedii
alexyn
buna ziua,
care este valoarea concediului de odihna de 21 zile si al concediului medical de 14 zile al unui angajat cu salariul minim pe economie. am inteles ... (vezi toată discuția)