avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... De cat trebuie sa fie pauza la programul redus pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

De cat trebuie sa fie pauza la programul redus pentru gravide?

Mentionez ca in contract am trecut un program de 9 ore (1 ora pauza),acum sunt gravida in 14 sapt si am risc de sarcina si am dat la servici hartii de la med de fam care recomanda reducerea programului la 6 ore/zi si as vrea sa stiu daca pauza este inclusa sau sunt obligata sa mi i-au 1 ora pauza cum aveam in contract si cum imi impune angajatorul? As vrea si art si legea care spune...ms
Angajatorul imi impune sa lucrez 6 ore+1 ora pauza adica 7 ore..ca cica asa este in contract (1 ora pauza) din care doar 30 min este ca restul nu mi-o da niciodata si vrea o baza legala sa-i arat...plus ca vrea sa mi faca in loc de 8.30-17.30 cat aveam de la 12-19 si nu mi se pare corect si legal.Astept un raspuns urgent!:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:37, 22 Iulie 2013
Art. 134 C.mun.:
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Asadar, pauzele se pot adauga la durata timpului de munca.
Pai tocmai asta este,e o mare contradictie eu am program de 6 ore,adica logic nu am dreptul la pauza...insa daca contractul de munca care era pe un alt program prevedea legal pauza nu vad de ce mi-ar baga pe gat aceasta ora de pauza???? Chiar nu pot face nimic legal?
Eu nu pot lucra mai mult de 6 ore asta e foarte clar si am atasat acte doveditoare..
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2013
mariacrisa, utilizator
In principiu, aveti dreptul la 6 ore/zi program de munca lsi a care se poate adauga si timpul de masa sau alte apuze.
Nu se poate include aceste pauze in durata timpului de munac, decat daca este prevazut in reg.intern sau in ccm aplicabil.
Pai nu vreau sa le includa pentru ca conform codului muncii daca lucrez DOAR 6 ore fix NU am nevoie de pauza,nu?????Eu vreau sa stiu daca mai conteaza ce scrie in contractul de munca sau se anuleaza deoarece acum situatia este cu totul alta...
Si ca sa inteleg eu dati-mi va rog un exemplu de program cum ar trebuii sa fie 8-14 sau 8-14.30 ?

Alte discuții în legătură

Codul munci duduvasile duduvasile Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa? Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat? (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Angajare ContSters118932 ContSters118932 Buna Ziua.Incerc de ceva vreme sa ma angajez la o firma de constructii si...nu reusesc.Motivul: - mare parte(cele cu anunt) pun din start program de 10 ore ... (vezi toată discuția)