avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CODUL MUNCI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CODUL MUNCI

Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa?
Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 4 Decembrie 2019
Codul Muncii
Art. 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.


Sunt doua situatii posibile :
1. pauza de masa se adauga la timpul de munca .... de exemplu, programul de munca este 8.00 - 17.00, cu pauza de masa de 1 ora.

2. pauza de masa este inclusa in timpul de munca , de exemplu, programul de munca este 8.00 - 16.00, cu pauza de masa de 30 min.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa Adriana68 Adriana68 Lucrez la o firma de 5 ani. Prima data, cand ni s-au dat bonuri de masa, patronul a hotarat ca pauza de masa sa fie 1 ora, avand in vedere faptul ca ne ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa in timpul orelor de lucru ionut005 ionut005 buna seara!lucrez intr-o companie cu program normal de 8 ore ceea ce nu inteleg este ca incep dimineata la 8:30 si termin programul la 17:00. pauza de masa ... (vezi toată discuția)