avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare

Buna Ziua.Incerc de ceva vreme sa ma angajez la o firma de constructii si...nu reusesc.Motivul:

- mare parte(cele cu anunt) pun din start program de 10 ore plus sambetele(fie doua fie 4),si evita sa faca contract de munca inaintea inceperii efectuarii serviciului.

Am avut cateva interviuri,unde se spunea de program de 7.30-18 luni-vineri cu o jumatate de ora pauza de masa si sambata de la 7.30-15.30 sau chiar 16,fara pause de masa,plus ca e posibil sa mai lucram ore suplimentare.Am incercat sa explic angajatorilor ca tot ce depaseste numarul legal de ore(176/184)inseamna ore suplimentare unde nu sunt obligat sa le lucrez,doar in caz de forta majora si sambetele ar trebui sa primesc zile libere(la care mi s-a raspuns "daca vreau eu") plus ca nu se poate munci peste 6 ore fara pauza de masa(multi motivand ca sambata e mai redus programul si nu se mai ia pauza de masa) plus ca orele suplimentare se platesc altfel decat cele 176/184 legale.

Intrebare - este normal/legal ca angajatorul sa "impuna" acel program de 10 ore plus sambata?

nu te angaja
evident ca nu,dar de ce este permis?Daca se incalca legislatia,se produce evaziune fiscala,de ce nu se iau masuri?e adevarat ca multi nu cunosc legile,dar totusi...
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este obligatorie pentru un salariat decat in anumite situatii.

Dreptul la pauză de masă şi la alte pauze se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Intrebare - este normal/legal ca angajatorul sa "impuna" acel program de 10 ore plus sambata?

-un raspuns concret va rog.


Munca in zilele de repaus saptamanal nu este obligatorie pentru un salariat decat in anumite situatii.
-asta am inteles

Dreptul la pauză de masă şi la alte pauze se stabileste prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
- stiu ca la program peste 6 ore angajatorul este obligat sa acorde pauza de masa cel putin jumatate de ora.

Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului
- de aceea intrebam mai sus.sediile de firme nu cred ca au asa ceva,plus ca nu se efectueaza un pontaj in prealabil asa cum ar fi normal.
Nu este normal sa se impuna un astfel de program

Ceea ce stiti dvs cu pauza de masa nu este reglementat de niciun act normativ.

Alte discuții în legătură

Pauza de masa in prezent anirc anirc Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea: in prezent angajatorul ma poate obliga sa iau pauza de masa socotita in afara celor 8 ore de lucru? Daca da, imi ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa Adriana68 Adriana68 Lucrez la o firma de 5 ani. Prima data, cand ni s-au dat bonuri de masa, patronul a hotarat ca pauza de masa sa fie 1 ora, avand in vedere faptul ca ne ... (vezi toată discuția)
Weekend Ripu1990 Ripu1990 Lucrez în weekend 12 ore... 8 ore plătite normal plus 4 optional. Mai nou din cele 4 ore suplimentare ne sunt plătite doar 3...pauza nemaifiind plătită ... (vezi toată discuția)