avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj absolvent master
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj absolvent master

Buna ziua!
Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au primit dosarul, spunand ca nu indeplinesc conditiile. Motivul: nu am continuitate la studii (anul 2011).
As dori sa aflu unde este specificat in legea somajului sau in normele la lege acest lucru.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:39, 23 Iulie 2013
1. In Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si in Normele de aplicare a ei nu este prevazut ca intre formele de invatamant trebuie sa nu ai intrerupere, cum vi s-a spus de la Agentia de Somaj.

2. Din Legea 76/2002:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;
...

Art. 17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;

Art. 34
...
(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

Art. 40.
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.

(2) Indemnizaţia de şomaj prevãzutã la alin. (1) se acordã şomerilor prevãzuţi la art.17 alin.(2) lit. a) şi b), o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.

Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

3. - Masteratul este o forma de invatamant ca toate celelalte.
- Dvs. puteati foarte bine sa beneficiati de indemnizatie de somaj si dupa ce ati absolvit facultatea si acum cand ati absolivit masterul.
- Eu nu am auzit pana acum ca o Agentie de Somaj sa nu acorde indemnizatie de somaj absolventilor de master.

4. - Reveniti la Agentia de Somaj si solicitati sa va spuna, in scris, baza legala a raspunsului lor.
- Daca raspunsul este acelasi faceti o sesizare la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pe email, la anofm@anofm.ro

Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Prevederile pe care le-ati mentionat le stiam si eu, de aceea mi-am intocmit dosar de somaj. Nu am specificat faptul ca in 2009 am intrat in somaj deoarece unitatea la care am lucrat s-a desfiintat. Am beneficiat de somaj, am facut cursuri de formare profesionala la AJOFM dar tot nu am reusit sa ma incadrez in munca. Atunci ... am facut un master, cursuri de zi, facultate de stat. Are vreo importanta acest lucru, faptul ca eram somer fara plata cand am facut masterul?
1. Atunci ati beneficiat de indemnizatie de somaj in calitate de salariat concediat acum veti beneficia in calitate de absolvent (nu are nici o legatura una cu alta).

2. - Va recomand sa procedati cum am zis in raspunsul anterior la pct.4.
- E pacat sa pierdeti niste bani din cauza nepriceperii sau a relei vointe a unor persoane de la Agentia de Somaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pentru absolventii de facultate adinutza_1990 adinutza_1990 buna ziua, anul acesta in iunie termin facultatea, dar, oare voi primi somaj? va multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie de somaj? laura2008_angel laura2008_angel Buna ziua Am absolvit anul acesta masterul la o institutie acreditata.in timpul masterului In perioada 22.09.2010 pana in 21.01.2011 am lucrat la un lant de ... (vezi toată discuția)