avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Achitarea costurilor de retur produs
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Achitarea costurilor de retur produs

Exista o prevedere legala care sa oblige comerciantul sa suporte cheltuielile de transport tur retur pentru un produs care s-a defectat in timpul perioadei de garantie.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:12, 23 Iulie 2013
Lege nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora

Art. 2. - În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
e) garanţie - orice angajament asumat de vânzător sau producător faţă de consumator, fără solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a preţului plătit de consumator, de reparare sau de înlocuire a produsului cumpărat, dacă acesta nu corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile referitoare la garanţie sau în publicitatea aferentă;

Art. 12. - Noţiunea fără plată, prevăzută la art. 10 şi 11, se referă la toate costurile necesare aducerii produselor la conformitate, inclusiv costurile poştale, de transport, manipulare, diagnosticare, expertizare, demontare, montare, manoperă, materiale utilizate şi ambalare.

[ link extern ] >
Nu exista atat de explicit, insa in Legea 449/2003 actualizata scrie asa:

Art. 10. - În cazul lipsei conformităţii, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului să i se aducă produsul la conformitate, fără plată, prin reparare sau înlocuire, conform art. 11, sau să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului ori de rezoluţiunea contractului privind acest produs, în condiţiile art. 13 şi 14.

In opinia mea acest articol obliga vanzatorul la achitarea taxelor de care ati scris in cazul in care produsul trebuie trimis la un service din alta localitate.

Completare
cyan, :coffee:
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie electronice robix robix Buna ziua! In cazul defectarii produselor electronice in termenul de garantie si care nu mai pot fi remediate , produsul devenind nefunctionabil in totalitate, ... (vezi toată discuția)
Proceduri returnare contravaloare produs si aplicare de penalizare IsBlacks IsBlacks Buna seara! Lucrez intr-o firma la departamentul de retur si as vrea sa ma ajutati sa inteleg anumite lucruri: 1. Din punct de vedere legal, sunt obligat ... (vezi toată discuția)
Rezolutiunea contractului Dragos Stefan Dragos Stefan Buna ziua, In urma nesolutionarii reparatiei in garantie a unui produs, comerciantul mi-a facut storno la factura initiala, nu si la costul de transport ... (vezi toată discuția)