avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara, etc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara, etc

Buna ziua.
Intrebarea mea este legata de pensia alimentara pe care copilul meu (o fetita) o primeste de la tata. Divortul s-a pronuntat la cateva luni de la nasterea copilului.
Fetita are 10 ani.
Conform unei hotarari judecatoresti, custodia a fost incredintata mamei cu drept de vizita al tatalui.
Tatal a vazut fetita de 2 ori in urma cu 6 ani si jumatate.
De atunci nu a dat nici telefon si nici n-a solicitat sa o vada.
Eu locuiesc in Brasov, iar tatal, recasatorit, locuieste in Alba Iulia.
In urma cu 2 zile a solicitat o vizita si a solicitat sa se ocupe mai des de fetita.
Tinand cont de noile modificari in codul familiei si banuind ca scopul este doar de a diminua pensia alimentara pe care fetita o primeste in prezent, as dori sa stiu ce sanse are tatal de a modifica regulile stabilite initial prin hotarare judecatoreasca si la ce complicatii ma pot astepta.

Va multumesc
Nu cred ca scopul este diminuarea unei pensii de intretinere stabiita acum aproximativ 10 ani (decat daca intre timp nu i s-a mai nascut un copil), ci mai degraba de a obtine exercitarea in comun a autoritatii parintesti si un program de vizitare mai extins, desi daca promoveaza o astfel de actiune acum nu are mari sanse avand in vedere comportamentul parintesc din ultimii ani.

Poate cere instantei o modificare a pensiei de intretinere daca au intervenit schimbari in ceea ce privesc veniturile realizate, mai poate solicita si exercitarea autoritatii parintesti in comun.

ART. 531*)
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.
#CIN
*) Conform art. 51 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile art. 531 din Codul civil privind modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere sunt aplicabile şi în cazul pensiilor de întreţinere stabilite prin hotărâre judecătorească anterior intrării în vigoare a Codului civil.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 94 alin. 2 din Codul familiei

#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara Magda_33 Magda_33 buna seara.sunt divortata de 4 ani.. am o fetita de 12 ani care prin hotarare judecatoreasca fetita este la mine iar tatal este obligat sa plateasca lunar 150 ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara ancutub ancutub Buna ziua. Cie m+ar uea informa intr+o anumita problema. Sunt divortata din anul 2009, pensia alimentara la copil de 3 ani fiind stabilita atunci la 120 lei+ ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara Raluca turcu Raluca turcu Bună seara, am o nelămurire. Am o fetita de 9 ani rezultată dintr-o relație de concubinaj. Fetita este la mine iar tatăl ei ii plătește o pensie de 170 ... (vezi toată discuția)