Recent am primit o decizie judecatoreasca in urma unui proces pt majorare pensie de intretinere in care am avut calitatea de parat justificata de instanta pe baza vechiului cod al familiei.tot acest cod al fam a constituit baza legala de admitere a cererii de chemare in jud.noul cod civil din 2011nu inlocuieste definitiv si irevocabil vechiul cod al fam?
Art. 531 NCC stabileşte condiţiile de modificare ale pensiei de întreţinere în sensul măririi sau micşorării.acesteia. Arată , art. 51 al L. 71-2011,(de punere în aplicare a NCC) că "dispozţiile art. 531 NCC sunt aplicabile şi în cazul pensiilor de întreţinere stabilite prin hotărâre judecătorească anterior intrării în vigoare a NCC,"Prin urmare se aplică şi în cazul d-voastră . A se vedea şi art. 402NCC, cu aceeaşi derogare (art. 51 al L.71)
RIL citat într-adevăr este despre exercitarea autorităţii şi nu are legătură cu pensia de întreţinere(o mică eroare)
Din punctul meu de vedere, indiferent de data la care a fost introdusa actiunea, conform art. 6 Cod civil, ea trebuia argumentata pe Codul Civil si nu pe vechiul Familiei.
Efect viitor al filiatiei sau obligatiei de intretinere este si pensia, motiv pentru care aceasta se va putea stabili, incepand cu data de 01.10.2011, pe baza Codului civil.
astfel, daca actiunea e introdusa in august 2011 si parintele nu avea ca venit decat dividende, conform Codului Familiei acesta nu platea pensie; conform insa Codului civil, pensia se poate plati si ca o suma mai mare in avans, asa incat debitorul poate fi obligat a plati pensie o data pe an pentru 12 luni, adica si din dividende.
In aceasta situatie, cred ca pana la 01.10.2011 debitorul putea sa nu plateasca pensie conform dispozitiilor Codului Familiei, dar de la data de 01.10.2011 debitorul putea fi obligat la plata obligatiei in acest mod.
Personal, incidenta art. 51 din Legea 71/2011 nu o vad.