avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Trimiterea de notificari din partea unui ofertant, ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Trimiterea de notificari din partea unui ofertant, inainte de finalizarea procedurii

Buna ziua!
Un ofertant inscris la o procedura de achizitii publica poate trimite notificari/ adrese Autoritatii Contractante (inainte de finalizarea evaluarii ofertelor) prin care sa ceara lamuriri/ detalii cu privire la oferta/ capacitatea financiara si economica a unui alt concurent? Acest gest este considerat ca incercare de a contacta/ influenta Comisia de evaluare?
Am rugamintea de a-mi preciza si care este legea ce sta la baza acestui raspuns.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Laura Farca , Avocat 17:23, 23 Iulie 2013
Nu aveti dreptul de a solicita accesul la documentele altui ofertant nejustificat, doar din curiozitate. Procesul de analiza a ofertelor nu este sezatoare publica.
Daca aveti indoieli privind oferta altui participant, puteti depune contestatie dupa comunicarea rezultatului, la CNSC, unde puteti solicita si accesul la dosarul achizitiei publice (si nu la oferte ci doar la o parte din acestea).
OUG 34/2006 si HG 925/2006
Cred ca e cam mult spus ca acest gest ar putea fi considerat o incercare de influentare a Comisiei. Cred ca operatorul economic doreste pur simplu comunicarea rezultatului procedurii. Conform art. 206 si 207 din OUG 34/2006, autoritatea contractanta va comunica pentru fiecare oferta respinsa detaliile respingerii. Am vazut astfel de raspunsuri in care era comunicat pretul din propunerea financiara castigatoare raportat la ofertele clasate pe locurile 2 si 3 astfel ca acest operator economic poate sa compare in final ofertele. In masura in care timpul permite autoritatii, ii puteti transmite ca i se comunica rezultatul procedurii conform art. 206 si 207 din OUG 34/2006 pe care le redau in continuare:


Art. 206. - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a informa operatorii economici implicaţi în procedura de atribuire despre deciziile referitoare la rezultatul selecţiei, la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică sau de încheiere a acordului-cadru, la admiterea într-un sistem de achiziţie dinamic, la rezultatul concursului de soluţii ori, după caz, la anularea procedurii de atribuire şi eventuala iniţiere ulterioară a unei noi proceduri, în scris şi cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la emiterea acestora, înăuntrul termenului prevăzut la art. 200.
___________
Alineatul (1) a fost modificat prin punctul 28. din Ordonanţă de urgenţă nr. 19/2009 începând cu 12.03.2009.


(11) În sensul prevederilor alin. (1), se consideră operator economic implicat în procedura de atribuire orice candidat/ofertant pe care autoritatea contractantă nu l-a informat încă despre decizii care îi vizează direct candidatura/oferta proprie sau orice candidat/ofertant a cărui candidatură/ofertă nu a fost încă respinsă definitiv de autoritatea contractantă. O respingere este considerată definitivă dacă a fost comunicată operatorului economic în cauză şi fie a fost considerată legală de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sesizat în legătură cu acest aspect, fie nu a făcut ori nu mai poate face obiectul unei căi de atac.
___________
Alineatul (11) a fost modificat prin punctul 391. din Ordonanţă de urgenţă nr. 76/2010 începând cu 03.01.2011.


(2) Comunicarea prin care se transmite informarea prevăzută la alin. (1) se transmite şi prin fax sau prin mijloace electronice.
(3) În cazul în care autoritatea contractantă nu transmite comunicarea privind rezultatul aplicării procedurii şi prin fax sau prin mijloace electronice, atunci termenele prevăzute la art. 205 alin. (1) se majorează cu 5 zile.
___________
Alineatul (3) a fost modificat prin punctul 41. din Ordonanţă de urgenţă nr. 94/2007 începând cu 04.10.2007.


Art. 207. - (1) În cadrul comunicării prevăzute la art. 206 alin. (2), autoritatea contractantă are obligaţia de a informa ofertantul/ofertanţii câştigător/câştigători cu privire la acceptarea ofertei/ofertelor prezentate.
(2) În cadrul comunicării prevăzute la art. 206 alin. (2), autoritatea contractantă are obligaţia de a informa ofertanţii/candidaţii care au fost respinşi sau a căror ofertă nu a fost declarată câştigătoare asupra motivelor care au stat la baza deciziei respective, după cum urmează:
a) fiecărui candidat respins, motivele concrete care au stat la baza deciziei de respingere a candidaturii sale;
b) pentru fiecare ofertă respinsă, motivele concrete care au stat la baza deciziei de respingere, detaliindu-se argumentele în temeiul cărora oferta a fost considerată inacceptabilă şi/sau neconformă, îndeosebi elementele ofertei care nu au corespuns cerinţelor de funcţionare şi performanţă prevăzute în caietul de sarcini;
___________
Litera b) a fost modificată prin punctul 42. din Ordonanţă de urgenţă nr. 94/2007 începând cu 04.10.2007.


c) fiecărui ofertant care a prezentat o ofertă acceptabilă şi conformă, prin urmare admisibilă, dar care nu a fost declarată câştigătoare, caracteristicile şi avantajele relative ale ofertei/ofertelor câştigătoare în raport cu oferta sa, numele ofertantului căruia urmează să i se atribuie contractul de achiziţie publică sau, după caz, ale ofertanţilor cu care urmează să se încheie un acord-cadru.
___________
Litera c) a fost modificată prin punctul 42. din Ordonanţă de urgenţă nr. 94/2007 începând cu 04.10.2007.


d) fiecărui operator economic dintre cei prevăzuţi la lit. a)-c), data-limită până la care au dreptul de a depune contestaţie, avându-se în vedere prevederile art. 2562 alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare rezultat castigator licitatie carroponte2005 carroponte2005 Buna ziua, Ma intereseaza sa aflu daca AC are indatorirea/obligatia de a transmite in afara de comunicarea unui ofertant a carui oferta a fost respinsa, si ... (vezi toată discuția)
Interpretare articol 205 din og 34/2006 dyana33 dyana33 Art 205 alin (3) lit. b ......suna asa: (3) Respectarea termenelor prevazute la alin. (1) este facultativa in urmatoarele cazuri: b) atunci cand ... (vezi toată discuția)
Licitatie electronica in seap Grigore Carmen Grigore Carmen Ce se intampla daca, in cazul unei licitatii electronice in SEAP, doua firme oferteaza acelasi pret ca fiind cel mai scazut? Care sunt pasii care trebuie ... (vezi toată discuția)