avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedii odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedii odihna

Buna ziua....am si eu o mare rugaminte de a ma lamuri intr-o problema si anume.Am lucrat in cooperatie o perioada mare de timp in care printre altele calculam si concedii de odihna.Problema este ca eu cf. codului muncii calculam concediu odihna la realizat iar in momemtul in care realizarile erau f.f. mici aplicam calculul la salariul de incadrare.Mai exact daca persoana avea realizari in jur de 100-150 ron pe luna (va dati seama ce realizari) eu le dadeam concediu de odihna la salariul de incadrare care era inscris in cartea de munca cam in jur de 700-750 cat era incadrarea.Acum dupa ce am plecat de acolo s-au trezic ca ma da in judecata ca nu am aplicat R.O.I sau ma rog...legea cooperatiei spun ei in care daca nu aveai realizari care sa depaseasca tarifarul eram obligata sa dau concediu la acele realizari mici...ex. un om avea dupa realizarile sale dreptul la un concediu pt 24-25 zile de concediu in jur de 180-200 ron.Va rog sa-mi raspundeti daca se poate care este modul de calcul al concediilor in cooperatie,aici nu se aplica codul muncii?Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 21:05, 17 Martie 2009
Poate totusi este o problema -faptul ca si in momentul in care realizarile erau mici,nu v-ati raportat la acestea in momentul cand ati facut calculul.Codul Muncii reglementeaza acest aspect in sensul ca indemnizatia de concediu reprezinta media zilnica a veniturilor din luna/lunile in care este efectuat concediul ,multiplicata cu numarul de zile de concediu .Am consultat codul din 2004.Sper sa ma insel.
Eu am inteles lucrul acesta,dar tot din codul muncii art.Art. 145.(OUG 65/2005) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.Deci cum pot eu calcula c.o. la realizari atat de mici daca omul este incadrat cu un sal.de 750 ron lunar care include sau nu si sporul de vechime.Sper ca m-am exprimat bine si atept raspuns de la cine mi-l poate da.Iar daca am gresit....as dori sa stiu si eu unde scrie asta in legea cooperatiei sau...oricare.

Este asa cum spuneti,am consultat codul-2009,va spuneam ca eu il am pe cel din 2004.
Codul Muncii este o lege speciala ,deci orice reglementare cuprinsa intr-un contract colectiv de munca la nivel de unitate,daca acesta exista-trebuie sa fie in concordanta cu Codul Muncii,in sens contrar, aceasta se plaseaza in afara legii.Este important sa verificati daca la data la care ati calculat cuantumul indemnizatiei de concediu-aceasta prevedere era in vigoare si daca este asa,nu au temei legal pentru a aprecia o eventuala culpa a d-voastra.
Multa sanatate va doresc...si sa treceti cu bine peste toate!
Eu am inceput acest mod de calcul cf. codului muncii in 2006 asa ca era pravazut acel articol.Eu am explicat ca legal cred ca am facut corect ma interesa daca cineva cunoaste un alt mod de calcul in sistemul cooperatiei daca aici exista asa ceva ,sunt ei mai presus decat codul muncii,decat legea?????? Mie asa mi s-a spus in momentul cand am aflat ca ma dau in judecata,ca in sistemul cooperatiei sunt alte legi,ca ei nu depind de codul muncii sau ITM,deci....rezultatul e ca fac ceea ce vor.Cinoaste cineva acest sistem???
Prevederile Codului Muncii sunt aplicabile tuturor . Parerea mea este ca ati procedat corect calculand la salariul de baza + sporurile cu caracter permanent , cred insa ca ati gresit in momentul in care l-ati calculat la realizari (cand aveau valori mai mari) ,trebuia sa procedati la fel in ambele cazuri .

Alte discuții în legătură

Legea cooperatiei aura-maria aura-maria Buna seara...am avut o intrebare acum cateva zile despre calculul concediilor de odihna in sistemul cooperatist pentru care am si primit mai multe raspunsuri ... (vezi toată discuția)
Calcul co VIORICA_ VIORICA_ salut ! stiu ca sunt multe discutii pe aceasta tema dar va rog sa imi acordati si mie putin timp! din codul muncii , calculul concediului de odihna este ... (vezi toată discuția)
Calcul co dupa cm slungoci slungoci Un salariat este in urmatoarea situatie: -Salariu 1.10.2012 =2300 ron -Din data de 2.10.2012 trece pe alt post cu salariu lunar de 1600 ron -Concediu ... (vezi toată discuția)