avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordarea pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordarea pensiei de urmas

Buna ziua!
Lucrurile, pe scurt, stau cam asa:
Tatal meu a decedat pe 7.05.2012, nascut in anul 1963 si casatorit din 1988, 2 copii, eu in varsta de 25 de ani si fratele meu de 13 ( la data decesului abia implinise 12).
Probleme cu care ne confruntam sunt: carnetul de munca s-a pierdut la unul dintre angajatori in anul 2010 si nu putem recupera vechimea.
A avut 2 lucuri de munca ( de la care nu mai putem recupera nimic) unul in perioada 1987-1992 si al doilea 1992-2003.
Intrebarea mea este daca ii pot obtine fratelui meu o pensie de urmas in baza adverintelor de vechime pe care am reusit sa le obtin ( perioada 2003-2012, aprox 10 ani stagiu de cotizare).
Are si mama dreptul? Acum in varsta de 45 de ani si cu un loc de munca stabil si un salariu mediu.
Am citit tot felul de legi si interpretari ale acestora si sunt debusolata complet. Nu stiu unde sa mai merg pentru a putea recupera ceva din vechimea pierduta. Am fost la fostele intreprinderi, la Arhivele nationale, peste tot, dar bineinteles ca nimeni nu stie nimic.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 14:54, 27 Iulie 2013
Care este cauza decesului tatalui?
L 263/.2010
1.Art. 83. - Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
In raport cu varsta la data decesului si cu stagiul de cotizare (10 ani )avea drptul la pensie de invalidaitate.

2.Regula generala de stabilire a pensiei d e urmas ptr soltul supravietuitor este acea stabilita de art. 85 alin 1 si 2 respectiv la implinirea varstei standard de pensionare, dupa cum urmeaza :
alin 1 :sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
alin 2 : In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Cand nu exista varsta standard de pensionare la sotul supravietuitor, acesta va beneficia de pensie de urmas in urmatoarele conditii:
-Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
- Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut.
-Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile precizate la alineatele anterioare , beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut,.
. - Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sanda65 sanda65 Persoanele care sunt in proces de divort pot beneficia de pensie de urmas daca procesul nu a fost finalizat. Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor p_cris02 p_cris02 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns : tatal meu a iesit la pensie de drept din minerit: acum ca a decedat .mama mea care are 55 de ani poate ... (vezi toată discuția)