avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Abuz sau nepãsare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Abuz sau nepãsare

Bună ziua,
Adresându-mă Avocatului Poporului din localitatea de domiciliu cu o petiţie privind aspectul de neconstituţionalitate (egalitate în drepturi) a unei legi care-mi lezează accesul la anumite drepturi, timp de mai bine de un an, aceasta nu a intreprins nimic.
Văzând acest aspect, m-am adresat cu aceiaşi problemă, aceleiaşi instituţii din Bucureşti, care, a manifestat acelaşi dezinteres.
Ce opţiuni din punct de vedere legal aş mai avea în vederea modificării actului normativ, care după cum am mai spus este neconstituţional.
MULŢUMESC!.
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 18:32, 25 Iulie 2013
Pe scurt, soluţia ar fi să vă adresaţi în mod direct instanţelor de contencios administrativ. :hm:

Constituţia României prevede, în cuprinsul alin. (6) aferent art. 126, următoarele:

"Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, precum şi a actelor de comandament cu caracter militar. Instanţele de contencios administrativ sunt competente să soluţioneze cererile persoanelor vătămate prin ordonanţe sau, după caz, prin dispoziţii din ordonanţe declarate neconstituţionale."

Mai mult decât atât, Legea 554/2004, privind contenciosul administrativ reiterează dreptul menţionat anterior, statutând, în cuprinsul art. 1, alin. (1) şi (2), că:

"(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
(2) Se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept."


Concluzie: Soluţia unei adrese către Avocatul Poporului trebuie privită ca o alternativă iar nu ca o obligaţie pentru admisibilitatea unei eventuale cereri. Cu alte cuvinte, nu este obligatoriu să contestaţi textul de lege care v-a produs o vătămarea doar prin A.P., având posibilitatea să vă adresaţi singur instanţei de judecată.


*ATENŢIE LA PROCEDURA PREALABILÃ !!!

" (1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
(1^1) În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând."
MULŢUMESC!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in instanta impotriva unei institutii publice centrale EMIL NEGRU EMIL NEGRU Am fost demis din functia de director coordonator si vreau sa chem in instanta ministerul pentru ca demiterea a fost ilegala.Cum procedez ?: (vezi toată discuția)
Intrebare despre actul administrativ Cool_username Cool_username Daca printr-un act administrativ se incalca o norma penala, dispozitia respectiva se ataca tot la sectia de contencios administrativ a instantei (avand in ... (vezi toată discuția)
Anulare contract concesiune anjinsan anjinsan Buna ziua, Anularea unui contract de concesiune (care este act de gestiune) este de competenta instantei de contecios administrativ ? Trebuie indeplinita ... (vezi toată discuția)