avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Parcare neregulamentara (aproape de curba) - culpa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Parcare neregulamentara (aproape de curba) - culpa comuna

S-a intamplat duminica accidentul 21.07.2013. Un autovehicul a intrat in mine si a lasat bilet in geam "scuze ti-am avariat masina" si un nr de tel. A doua zi am vazut biletul si masina avariata. Nu am depus plangere la politie am sunat ca sa ma inteleg cu omu pe cale amiabila. Ne-am intalnit luni seara si am stabilit ca marti sa mergem la asiguratorul lui. Acolo dupa ce am completat constatul amiabil, dupa schita a zis asiguratorul ca si eu am fost vinovata ca am parcat aproape de o alee intre blocuri, care se considera intersectie ca are semn de cedeaza. Mentionez ca masina mea nu incurca circulatia chiar daca se considera parcare neregulamentara ca eram la mai putin de 25 m de intersectie. Pe strada nu sunt semne de oprire interzisa si strada e cu sens unic. Asiguratorul a zis ca e culpa comuna si trebe sa vina si cealalta persoana pe asigurarea mea 50%. Eu nu ma consider vinovata din moment ce eram parcata si nu incurcam pe nimeni. Masina care m-a avariat a dat cu spatele (cred ca a vrut sa faca parcare laterala in spatele meu) si a intrat in mine, mi-a avariat aripa stg si bara din spate.
Am renuntat la asiguratorul lor pt ca eu nu ma consider vinovata si sa primeasca si ei jumate despagubire de pe asigurarea mea. A ramas ca fiecare sa-si plateasca daunele cash, insa mie nu-mi convine nici varianta asta, pt ca eu chiar nu am incurcat cu nimic circulatia. Ori daca ii incuram ca nu puteau intra in curba trebuia sa fiu lovita in stg fatza. Curba era spre dreapta si eu parcata tot pe partea dr la 1-2 m distanta fata de curba aleii intre blocuri.
Acum masina mea si a persoanei in cauza e la service la reparat. Insa inainte am facut poze la masinile avariate. As mai putea face ceva pt ca sa-mi plateasca persoana in cauza toata dauna mie?
Cel mai bine era sa fi mers la politie marti (23.07.2013) dupa ce am vb cu asiguratorul si sa depun plangere? Am gasit si martori pe strada cum s-a produs accidentul.
Eu pot raspunde contraventional pt parcarea mea, dar nu si pt accident..Toata strada e parcata neregulamentar atunci. Ori daca accidentul se producea in acelasi fel la o distanta de 25 m de curba, tot la culpa comuna intram?
Va multumesc anticipat! As aprecia un raspuns cat mai rapid pt pb asta :( ..



Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
aleahimi, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters66930 , utilizator 17:06, 30 Iulie 2013
atata timp cat in lege sunt impuse niste limite de distanta referitoare la oprire in/langa intersesctii, sunt puse cu scopul de a evita unele accidente. Daca masina nu era oprita neregulamentar, accidentul nu se producea.Faptul ca pe toata strada masinile sunt parcate neregulamentar nu e o scuza. Fiecare raspunde pentru faptele sale. Nu trebuie urmat modelul turmei (desi, e scuzabil din cauza ca nu sunt locuri de parcare amenajate). Culpa e normal sa fie comuna.
Adica eu raspund ca omu merge cu spatele si nu se asigura si face accident?
Eu consider ca sunt vinovata daca nu putea intra in curba, nu ca nu stie sa faca parcare sau sa mearga cu spatele...
Accidentul trebuia sa fie produs in fatza la masina nu in spate lateral..

Citez ce a zis cineva:

"Exemplul clasic este cel discutat aici si anume accidentarea unui auto parcat neregulamentar atrage culpa comuna. In astfel de cazuri, asa cum ati remarcat si dvs. consider ca se face o confuzie intre raspunderea contraventionala (parcarea neregulamentara) si raspunderea civila delictuala. Faptul ilicit "parcarea neregulamentara" care atrage raspunderea contraventionala conform codului Rutier ar putea constitui element al raspunderii delictuale doar daca se va putea demonstra legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu. In cazul nostru, si va dau dreptate dvs., nu stiu in ce masura parcarea in 25m fata de intersectie a determinat accidentul. Este evident ca neglijenta conducere a conducatorului care v-a accidentat este faptul ilicit care a produs in proportie de 100% evenimentul"
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
aleahimi, utilizator
Hai sa intreb altfel. In lege scrie ca nu ai voie sa parchezi la o distanta mai mica de x metri. Crezi ca acea distanta este data ca asa vrea militianu. La noi nu se repsecta.
Dar intrebarea mea este alta. Ce te faci cand parchezi cum ati parcat dvs. iar in dreapta drumul este in panta, iar cineva care incearca sa intre pe strada nu vede din cauza dvs daca vine vreo masina de jos... sau mai rau cel de jos nu poate sa vada de dvs. daca sus este o masina?
Va intreb lucrul asta pentru ca eu unul ma confrunt zilnic cu aceasta situatie, cu masini parcate pe colt si nu am vizibilitate si de multe ori ies pe riscul meu.
Tot asa... pe riscul meu am iesit intr-o dimineata iar la politie desi si eu si soferul care m-a lovit am spus ca e culpa comuna, militianu pe mine m-a scos vinovat. Pentru el nu a contat ca pe colt era parcata o masina si nu aveam vizibilitate. Si asa din cauza unei persoane ca dvs. am ramas eu fara permis 3 luni de zile.
E bine sa parcati asa, stimata doamna?
In caz de accident cu victime o sa ridicati din umeri si o sa spuneti ca nu ati jenat cu nimic circulatia auto, nu?
Dar ce facem cu vizibilitatea?
In cazul acesta aveti dreptate sa intru la culpa comuna, daca persoana care se parcheaza in curba (aproape de curba) incurca vizibilitatea si se produce un accident.
La mine situatia e alta. Strada e cu sens unic, si nu e nici o panta. Curba este f larga si se poate intra usor pe aleea intre blocuri. Masinile care ies din alee nu pot face decat stanga.

Ori persoana care m-a lovit pe mine a vrut sa faca parcare laterala in spatele meu si nu i-a iesit. Considerati ca eu sunt de vina ca nu stie sa faca parcarea?
Am vb deja cu un consultant juridic, si pe baza pozelor la masinile avariate si dupa harta de pe google map a strazii si a locului accidentului, a zis ca autoturismul care s-a parcat s-a pozitionat f aproape de masina mea si a urmat o traiectorie gresita. Vi se pare corect ca eu sa raspund ca un om nu stie sa faca parcare?
Eu deja am aflat raspunsul la intrebare, si stiu ca n-am fost incadrata corect la culpa comuna.

Imi pare rau pt dvs, cam asa se intampla tot timpul. Cei nevinovati platesc pt cei vinovati de accident. Si eu am platit daunele pt ca pers in cauza nu a stiut sa faca parcare, si asiguratorul nu a vrut sa-mi platesca decat 50%, desi nu a vazut decat schita, masinile avariate nu. Nici nu l-a interesat sa vina sa faca poze macar, direct m-a bagat pe mine la culpa comuna, desi cei care m-au accidentat si-au recunocut vina.

Sper macar atat ca poate cazul meu poate ajuta o alta persoana in aceeasi situatie, sa faca sesizari la CSA si sa nu renunte la asigurator sub nici o forma.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
aleahimi, utilizator
Daca credeti ca aveti dreptate ati putea merge la politie. Si daca faceti schema asa cum ati detaliat aici ori o sa va scoata vinovata pe dvs ori o sa dea in culpa comuna. Legal , pana sa fiti lovita, politistu o sa va intrebe ce cautati acolo. Apoi o sa vada de accident.
Cititi OUG 195/2002 art. 142 si art 143. Sub aceasta OUG va puteti trezi si fara masina.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
ContSters66930, utilizator

Alte discuții în legătură

asigurari,cazul4.2 culpa comuna??? johny34 johny34 am avut masina parcata dupa o curba la stanga,3 sferturi pe domeniul public,in parcarea din spatele blocului,parcat pe partea dreapta,parcare nemarcata,fara ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna?? CEZAR88 CEZAR88 buna ziua, zile trecute mi-a agatat un vecin masina cu masina de la firma la care lucreaza(un autocamion),mentionez ca masina mea era parcara intro zona in ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca culpa comuna Vladimir1_83 Vladimir1_83 Buna ziua. Mai bine de o luna, in Bucuresti a fost lovita masina, care a fost parcata. Soferita care a lovit, a lasat numarul de telefon si treaba s-a rezolvat ... (vezi toată discuția)