avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2014

Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014.
mirei2012 a scris:

cristian i a scris:

o persoana fizica

a.poate fi lipsita de capacitatea procesuala de folosinta
b.poate fi lipsita de capacitatea procesuala de exercitiu
c.poate avea capacitatea procesuala de folosinta ingradita

b

tot b...tarziu, mai raspund si in alte parti...

saandyf a scris:

...cred ca m am grabit. Iar. Nu s sigura ca poate fi "ingradita"...e vreo chestie cu termenul asta? cred ca mi scapa ceva :)

poate poate art. 29
adi_09 a scris:

saandyf a scris:

...cred ca m am grabit. Iar. Nu s sigura ca poate fi "ingradita"...e vreo chestie cu termenul asta? cred ca mi scapa ceva :)

poate poate art. 29

yep. Deci ramane doar b valabil
adi_09 a scris:

cristian i a scris:

o persoana fizica

bc
Intrebarile astea nu fac parte din capitoulul persoane ?

ART. 29 cod civil
Limitele capacităţii civile
(1) Nimeni nu poate fi îngrădit în capacitatea de folosinţă sau lipsit, în tot sau în parte, de capacitatea de exerciţiu, decât în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege.
(2) Nimeni nu poate renunţa, în tot sau în parte, la capacitatea de folosinţă sau la capacitatea de exerciţiu.

rasp barem bc

e grila 169 de la pag 43 Viorel Voineag-capitolul 3 Actiunea civila
cert e ca ai si tu dreptate....raspunsul isi are sursa in codul civil la persoane.........
probabil o considera inclusa la conditiile de exercitare a actiunii civile (capacitatea procesuala/calitatea pr/formularea unei pretentii/interesul)

dupa ce trimite la art 29 al 1(desi scrie ncpc in loc de nc civ)
zice ,,per a contrario,,prin lege se pot reglementa anumite ingradiri.......

dar nu da un exemlu.....voi cunoasteti exemple?

cristian i a scris:

adi_09 a scris:

cristian i a scris:

o persoana fizica

bc
Intrebarile astea nu fac parte din capitoulul persoane ?

ART. 29 cod civil
Limitele capacităţii civile
(1) Nimeni nu poate fi îngrădit în capacitatea de folosinţă sau lipsit, în tot sau în parte, de capacitatea de exerciţiu, decât în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege.
(2) Nimeni nu poate renunţa, în tot sau în parte, la capacitatea de folosinţă sau la capacitatea de exerciţiu.

rasp barem bc

e grila 169 de la pag 43 Viorel Voineag-capitolul 3 Actiunea civila
cert e ca ai si tu dreptate....raspunsul isi are sursa in codul civil la persoane.........
probabil o considera inclusa la conditiile de exercitare a actiunii civile (capacitatea procesuala/calitatea pr/formularea unei pretentii/interesul)

dupa ce trimite la art 29 al 1(desi scrie ncpc in loc de nc civ)
zice ,,per a contrario,,prin lege se pot reglementa anumite ingradiri.......

dar nu da un exemlu.....voi cunoasteti exemple?

am cautat pe google si una dintre ele ar fi decaderea din drepturile parintesti si chiar nedemnitatea succesorala, tot o ingradire a dr. de folosinta e.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
adi_09, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Examen barou silvianna silvianna Buna ziua! ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie? vreau sa stiu pot invata dupa urmatoarele carti pentru examenul de Barou: 1.\" INSTITUTII DE DREPT ... (vezi toată discuția)