avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a V- a?

Salutare,
Intrebarea mea este urmatoarea: In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a V- a? Intreb acest lucru deoarece sora mea a fost concediata de la job, fiind insarcinata. Singura problema este ca nu a anuntat in scris angajatorul, ca este insarcinata.
O alta intrebare ar fi: Cum poti obliga un angajator sa iti plateasca concediul medical (pur si simplu nu vrea sa plateasca concediul medical)?

Va multumesc anticipat,
Numai bine
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 31 Iulie 2013
Daca nu a adus la cunostinta angajatorului ca este insarcinata , va fi foarte greu de obtinut in instanta anularea deciziei de concediere.
A fost trimisa acasa dupa ce a avut o contra cu el, atat nimic mai mult, numai ca pana sa ii desfaca contractul de munca ea si-a scos concediu medical. Practica acum nu mai are cum sa o dea afara si ar trebui sa ii plateasca concediul medical, nu?
Daca concediul medical este aferent datei de incetare a c.i.m., atunci angajtorul are obligatia de a-i achita indemnizatia aferenta concediului medical.

Reiterez prevederile legale , in acest sens:
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):

a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

Asadar, daca refuza plata veti avea posibilitatea sa va adresati Casei de Asigurari de Sanatate.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt insarcinata si vor sa ma dea afara, va rog sa ma ajutati oananicoleta07 oananicoleta07 buna ziua , sunt angajata de 1 an de zile la o firma cu mai multe magazine de 5 luni am ramas gravida eu am anuntat la firma dar nu si in scris avand incredere ... (vezi toată discuția)
Angajat cu cm - nu se mai prezinta la servici; ce pot face? martina0909 martina0909 Am un angajat cu CM pe perioada determinata de 3 luni. A anuntat ieri prin firma (fara sa depuna vreun act) ca de luni nu mai vine (adica peste 6 zile). Nu ... (vezi toată discuția)
Concedierea gravidelor erikanamaria erikanamaria Buna seara.De cateva zile ma confrunt cu o problema ce tine de sistemul de sanatate in primul rand si de concedierea mea ca gravida ,in al doilea rand.Lucrez ... (vezi toată discuția)