avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Impozit pe dividende pentru persoane juridice straine
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Impozit pe dividende pentru persoane juridice straine

Va rog sa-mi spuneti, cat este impozitul pe dividende pentru persoane juridice straine; ca sa fiu mai explicita, ce impozit trebuie sa plateasca pe dividende o persoana juridica straina care detine o firma (SRL) in Romania?
Cel mai recent răspuns: Maria Tulbure , utilizator 08:59, 26 Aprilie 2005
impozitul pe dividende este 10%; se plateste impozitul, dupa care suma ramasa (divedendele) se schimba in valuta si se transfera in contul indicat de asociat la banca din tara sa de rezidenta.
elena
Sunteti sigura aceasta este cota care trebuie platita si de persoanele juridice nerezidente? Ati putea cumva sa-mi indicati articolul de lege, respectiv din Codul fiscal, care stipuleaza acest lucru?
Va multumesc anticipat.
Impozitul pe dividende pe care o persoana straina nerezidenta trebuie sa-l pateasca este de 15% conform Codului Fiscal art.116, lit.c).

Art. 115: Venituri impozabile obţinute din România
(1)Veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate, sunt:
a)dividende de la o persoană juridică română;
b)dobânzi de la un rezident;
c)dobânzi de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă dobânda este o cheltuială a sediului permanent;
d)redevenţe de la un rezident;
e)redevenţe de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă redevenţa este o cheltuială a sediului permanent;
f)comisioane de la un rezident;....

iar la art.116 se face precizarea :

" (2)Impozitul datorat se calculează prin aplicarea următoarelor cote asupra veniturilor brute:
a)5 % pentru veniturile din dobânzile la depozitele la termen, certificatele de depozit şi alte instrumente de economisire la bănci şi alte instituţii de credit autorizate şi situate în România;
b)20 % pentru veniturile obţinute din jocurile de noroc, prevăzute la art. 115 alin. (1) lit. p);
c)15 % în cazul oricăror alte venituri impozabile obţinute din România, aşa cum sunt enumerate la art. 115."

Va multumesc. De fapt raspunsul dumneavoastra vine ca o confirmare; intre timp am aflat acelasi lucru si din alta sursa si am consultat si codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evitarea dublei impuneri cu usa sandamaria sandamaria Trebuie sa plătesc un curs către o asociație americana. Contabila îmi cere certificat de rezidenta fiscala al acelei asociații, ca să pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Ce taxe trebuie sa plateasca o persoana juridica straina care are participatie intr-un srl romanesc? tudorcioltea tudorcioltea Persoana juridica straina este din Danemarca si va avea o participatie de 40% intr-un SRL romanesc. Domeniul de activitate este comertul online. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Achizitie gazduire web in sua - impozit pe venitul nerezidentilor dannad001 dannad001 O firma din Romania are un Site web gazduit (hosted) pe un server din SUA ce apartine unei firme din SUA. Cum calculam Impozitul pe venitul Nerezidentului ... (vezi toată discuția)