avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Ce taxe trebuie sa plateasca o persoana juridica ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Ce taxe trebuie sa plateasca o persoana juridica straina care are participatie intr-un SRL romanesc?

Persoana juridica straina este din Danemarca si va avea o participatie de 40% intr-un SRL romanesc. Domeniul de activitate este comertul online.
Cum pot acestia evita dubla taxare si cum functioneaza aceasta in cazul de fata?
Cel mai recent răspuns: Manuela Franciuc , Consultant fiscal 14:16, 4 Decembrie 2013
Conform Codului Fiscal, ART. 113 Contribuabili
Nerezidenţii care obţin venituri impozabile din România au obligaţia de a plăti impozit conform prezentului capitol şi sunt denumiţi în continuare contribuabili.
ART. 114 Sfera de cuprindere a impozitului
Impozitul stabilit prin prezentul capitol, denumit în continuare impozit pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi, se aplică asupra veniturilor brute impozabile obţinute din România.
ART. 115 Venituri impozabile obţinute din România
(1) Veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate, sunt:
a) dividende de la un rezident;
b) dobânzi de la un rezident;
d) redevenţe de la un rezident;
ART. 117 Scutiri de la impozitul prevăzut în prezentul capitol
j) începând cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobânzi sau redevenţe, aşa cum sunt definite la art. 124^19, obţinute din România de persoane juridice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau de un sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, dacă beneficiarul efectiv al dobânzilor sau redevenţelor deţine minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare la persoana juridică română, pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 2 ani, care se încheie la data plăţii dobânzii sau redevenţelor;
OG 102/2013 care modifica Codul Fiscal
4. La articolul 20, literele a), b) si e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) dividendele primite de la o persoana juridica romana sau de la o persoana juridica straina platitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit, situata intr-un stat tert, astfel cum acesta este definit la art. 20^1 alin. (3) lit. c), cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la persoana juridica romana sau la persoana juridica straina din statul tert, la data inregistrarii acestora potrivit reglementarilor contabile, pe o perioada neintrerupta de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende;

Deci, daca firma din Danemarca detine titlurile de participare de 1 an nu va plati in Romania impozit pe dividende.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere utilaje-impozit pe venitul nerezidentilor 2011 stematud stematud [b]Avand in vedere art.124(19)lit.b[/b] [i]Art. 124(19). - În sensul prezentului capitol: [i]b) termenul redevente înseamna platile de orice fel ... (vezi toată discuția)
Impozit dobanda imprumut extern Geo_2008 Geo_2008 va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie. suntem o pers juridical din Romania si avem un contract de imprumut cu o companie din ... (vezi toată discuția)
Impozit dividende sorinapopescu sorinapopescu As dori sa va intreb cat la suta este impozitul de dividende la o microintreprindere? Si daca firma s-a infiintat in luna aceasta si are si activitate plateste ... (vezi toată discuția)