avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar nefinalizat la politie dupa mai bine de 2 ani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar nefinalizat la politie dupa mai bine de 2 ani

Am inceput un topic acum 2 ani, referitor la acuzatia de conducere fara permis, forma continuata ( de 3 ori ), a unui inculpat, aflat la momentul savarsirii faptei, fara discernamant. Intrucat fapta si faptuitorul se afla pe raza localitatii Rm. Valcea, cazul este in antentia politiei din localitate. Dupa savarsirea faptelor, dandu-si seama ca nu are discernamant, doctorii au predispus aducerea cu forta si internarea lui intr-un centru de reabilitare psihica. S-a constatat ca a suferit o depresie puternica, cauzata si de consumul excesiv de pastile de slabit. Dupa ce a luat toate declaratiile, inspectorul care se ocupa de caz, a considerat ca sistemul medical din localitate nu e competent si l-a trimis pe faptuitor la INML pentru a se constata ca raportul initial este corect. Ne-am prezentat la data convenita, subiectul a fost analizat medical de catre o comisie, i s-a spus ca totul este in regula dar ca trebuie sa se interneze o saptamana pentru alte investigatii. Lucru nefiind posibil, intrucat persoana, inca student, era in sesiune de examinari. Ni s-a spus ca este indicat sa se si interneze, dar daca refuza, i se va trimite un raspuns chiar si-asa. A semnat ca refuza internarea. Acest lucru se intampla in iunie 2011. Acelasi inspector care inca se ocupa* cu steluta si ghilimele de rigoare, spune ca nu poate trimite dosarul la procuror pe motiv ca nu a venit raspunsul de la INML, ea justificand verbal " n-am incredere in astia de-aici pe care i-ati platit voi " . Lucru total neadevarat. Baiatul, fara a mai savarsi alte fapte, a mai fost internat o data, tot pentru depresie.
Exista vreo cale de atac pentru a putea grabi lucrurile? Este totusi o nedreptate care i se face, in sensul ca acest timp de 2 ani + probabil este pierdut, sentinta ulterioara care i se va da, nu va tine cont de acesti 2 ani in care el nu a avut drept de conducere.
Cel mai recent răspuns: tripmedia , utilizator 11:29, 4 August 2013
Doar expertiza de la IML poate stabili in mod legal daca a avut sau nu discernamant.
Organul de ancheta penala va tine cont in totalitate de aceasta expertiza psihiatrica.
Va informez ca exista Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1162/2010, actul normativ care reglementeaza ce afectiuni sunt incompatibile cu calitatea de conducator auto si sunt precizate urmatoarele:
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni:
- tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale;
- retard psihic sever;
- probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.
Totusi, sunt exceptate situatiile in care solicitarile sunt insotite de avizul medical autorizat si, daca este necesar, de controale medicale periodice.

Nici cei care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele in mod regulat, nu au dreptul sa conduca, aceste substante avand efecte negative asupra conducerii.
Prevederea se aplica si in cazul tuturor medicamentelor sau combinatiilor de medicamente care afecteaza capacitatea de a conduce.

Pe cale de consecinta,trebuie avut in vedere ca persoana despre care ati relatat sa nu fie incompatibil cu calitatea de conducator auto.
Nu se tine cont la condamnare ca urmarirea penala a durat 2 ani, poate dura oricat la noi in Romania, acceptiunea de termen rezonabil conform Constitutiei sau reglementarilor CEDO nu se respecta, puteti depune o cerere de urgentare a solutionarii la Parchet si sa asteptati.
In fisa de externare s-a specificat clar, lipsit de capacitate temporar, pe baza unei depresii. Conform avizului medicilor ar putea sa mai conduca. Oricare ar fi decizia procuraturii, se doreste doar luarea unei decizii, oricare ar fi ea. Nu a fost niciun accident, ci doar conducere fara permis de 3 ori in decurs de cateva zile. Solutionarea ar fi trebuit sa vina mult mai repede. Se poate ocupa cineva de caz?
Daca deja s-a dispus expertizarea nu cred ca se mai poate face altceva decat sa astepte pana o va efectua IML.
IML nu prea se grabeste in astfel de cazuri si este extrem de complicat sa grabesti IML.

Ideea este ca fara expertiza nu se va finaliza dosarul.
Trebuia sa isi angajeze avocat mai demult deoarece acum costurile probabil ca ar fi prea mari ca sa mai renteze, mai ales ca nici nu se stie cum va aprecia IML in expertiza sa.

Isi poate angaja avocat dar nu prea poate grabi lucrurile decat cu foarte mare deranj si efort...sau pur si simplu avocatul sa incerce si el sa grabeasca dar fara sa se oboseasca foarte tare ( in acest caz costurile ar fi mai reduse)

Parerea mea este ca v-ati complicat si acum cea mai buna solutie este sa asteptati.
Politistul nu avea ce sa faca in cazul dat si trebuie sa stabileasca in mod cert ce solutie sa propuna la procuror.

In prezent problema dvs. se afla la IML si nu la politie.
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Caz psihic nu infractor olga2011 olga2011 am un prieten cu tulburare afectiva bipolara si in ultimul timp [fiind in stare maniacala] a acumulat mai multe amenzi si dosare penale de circulatie ... (vezi toată discuția)
O persoana arestata la domiciliu a fost expertizată psihiatric ... Pedala Pedala O persoana arestata la domiciliu a fost expertizată psihiatric la INML și ia ieșit ca are discernământ și ca este o persoana periculoasa pentru ... (vezi toată discuția)
Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)