avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general gestiunea
Discuție deschisă în Contabilitate în general

gestiunea

Buna ziua.
As dori sa stiu care este diferenta intre gestiunea individuala si gestiuinea comuna.Daca la gestiunea individuala se face acel inventar care semneaza un gestionar atunci la cea comuna cum se face?Ce reguli treb indeplinite?
Daca Intr-un ..magazin sa zicem cu 10 lucratori,gestiunea este preluata de 2 si semneaza pentru ea atunci ceilalti 8 cum sunt?(ceilalati 8 nesemnand nici un document de inventar).
Cel mai recent răspuns: Cosmin Antohe , Contabil 16:55, 17 Martie 2009
diferenta dintre gestiunea individuala si cea comuna este data de gradul de responsabilitate a fiecarui gestionar.

La inventar este obligatoriu ca toti gestionarii sa fie prezenti si sa intocmeasca aceleasi rapoarte (ex. declaratie inainte de inventar, etc)

Probabil, in functie de diferentele constatate imputarea minusurilor se face proportional pe fiecare gestionar

Intr-un magazin cu mai multe persoane numai gestionarii sunt responsabili nu si lucratorii; cei din urma devenind responsabili asupra activitatii zilnice (ex. manipulare, etc), nu si in momentul inventarului (ex. minusuri constatate lipsa fara a fi justificate, in seama lucratorilor.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2009
Cosmin Antohe, Contabil
Multumesc pentru raspuns.Acum mai intervine si cealalta problema ,si anume:multi degiverseaza si fac trimitere le legea 53/2003(codul muncii) si mai precis la raspunderea patrimoniala;este corecta aceasta decizie sau vor doar o portita prin care cu tot inadinsul sa-i puna pe toti sa plateasca?
Din cate stiu in codul muncii este mentionat clar ca nici o retinere din salar nu poate avea loc decat in baza acordului salariatului sau hotarare judecatoreasca, in Legea nr. 22/1969 se face explicata modalitatea retinerilor din salariu privind garantiile si OMFP 1.752/2005 privind evaluarea la inventar.

Dar si pentru mine este normal ca lipsurile sa fie platite de cei responsabili cu supravegherea lor, este un lucru de care gestionarul trebuie sa fie constient inca din momentul angajarii.

Trebuie sa fim constienti ca unele lipsuri intr-o gestiune comuna nu sunt neaparat baza unei sistrageri ale colegului; ele pot fi si erori la livrare sau receptie care este normal sa cada in seama celor ce au obligatia de a verifica si combate intocmai astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare gestiune roxilex roxilex Pana in data de 01.07.2014 am fost administrator cu jumatate de norma la o Gradinita. In urma unei decizii a direcțiunii am fost trecuta pe alt post dar nici ... (vezi toată discuția)
Inventar cu probleme Beauty Beauty Buna ziua As dori va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face un inventar corect M-am angajat la o firma in functia reprezentat vanzari si timp de 1 ... (vezi toată discuția)
Imputare diferente inventar marinica_ph marinica_ph buna ziua, din martie anul trecut sunt sef depozit la soc com x. la momentul cand am semnat contractul individual de munca am semnat si pentru raspundere ... (vezi toată discuția)