avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mansarda in podul blocului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mansarda in podul blocului

Buna ziua,

Ma numesc Adrian, am 23 de ani.

Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu 9 etaje.
Acoperisul acestui bloc este tip "in doua ape", adica forma veche, cu tigla, asadar, dispune de un pod.
Accesul la pod se face printr-o usa din scara blocului, la care doar eu si inca un vecin avem cheia.

As vrea sa-mi fac o mansarda in acest pod.

Problema cu care ma confrunt e urmatoarea: Cum intru in posesia legala a acestui pod?

Poate fi cedat mie cu acordul vecinilor sau a asociatiei? Trebuie cumparat propriu zis? Odata ce mi-a fost cedat, e posibil ca vecinii sa aiba pretentii la o parte din mansarda, din moment ce acoperisul este deasupra a tot blocul (acopera toate scarile)? Cunostiintele mele legale sunt minime... asa ca un raspuns cat se poate de dezvoltat m-ar ajuta cel mai mult. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanMoise , utilizator 11:14, 21 Iunie 2021
As vrea sa-mi fac o mansarda in acest pod.

Autorul topicului intentioneaza sa foloseasca exclusiv mansarda din acest pod...
Sunt dese situatiile in care proprietarii si chiar asociatia de proprietari denunta actiunea proprietarului care dupa ce podul/mansarda blocului au fost preluate cu acordul verbal,tacit dar fara forme legale prin implicarea asociatiei de proprietari constata consecintele ,neajunsurile utilizarii acestui spatiu in special datorita prejudiciilor cauzate de interventiile si modificarile la partle constructii si instalatii ale imobilului
In majoritatea cazurilor,inclusiv inspectoratul de stat in constructii ,in cazul verificarii sesizarii ocuparii,utilizarii si operari de modificari in pod/mansarda imobilului de locuit in comun,aplica persoanei responsabile sanctiune pecuniara substantiala si readucerea spatiului la destinatia si forma anterioara-respectiv respectarea cartii tehnice a imobilului
Am avut anii trecuti ,o situatie similara in care un cunoscut designer,a preluat cu acordul majoritatii proprietarilor podul imobilului,a incheiat contract de locatiune-ambele parti fiind fericite asociatia primea lunar chirie,designerul realizase un atelier la standarde de invidiat
A operat modificari de compartimentare fara afectarea structuri de rezistenta a imobilului,cu documente emise de autoritatea locala
Si totusi,dupa o colaborare fructoasa de 2-3 ani,in urma unei sesizari oficiale autoritatile au dispus eliberarea spatiului si readucerea acestuia la forma initiala,au dispus anularea tuturor documentelor emise de autoritatea locala care au stat la baza executarii de modernizari/
modificari ale spatiului
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
ynocentta, utilizator
pillfed_guitar a scris:

As vrea sa-mi fac o mansarda in acest pod.

Problema cu care ma confrunt e urmatoarea: Cum intru in posesia legala a acestui pod?


Nu e frumos sa scoateti un citat din context!
Omul a intrebat care sunt mijloacele legale pentru ca el sa poata construi mansarda.

Daca sunteti de parere ca din punct de vedere legal nu se poate, va rog sa precizati expres acest lucru si sa argumentati de ce nu se poate!

Vad ca tot timpul reveniti la aceeasi ipoteza care nu se aplica spetei.

Eu nu recomand luarea spatiului in folosinta exclusiva ci incetarea calitatii de bun comun a spatiului (ceea ce este cu totul altceva si se poate realiza cu acordul unanim al proprietarilor apartamentelor din blocul respectiv), urmata de cumpararea acestuia (prin act autentic).
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
michaeleduard, utilizator
Va multumesc extraordinar de mult pt. ajutor si bunavointa, si clarificarile detaliate.

Voi incerca sa urmaresc a 2-a varianta, cea cu incetarea calitatii de bun comun a spatiului, si daca nu voi avea succes asa voi renunta.

Va multumesc inca odata, excelent forum!

Multa sanatate!
Buna ziua,

Am urmarit aceasta discutie si am si eu o intrebare, legata de acelasi subiect.
Este vorba de un bloc cu 2 etaje si pod tehnic, proaspat construit, in clipa de fata in faza de finisare. Dezvoltatorul a oferit celor de la ultimul etaj spatiul din pod aflat deasupra apartamentului, insa in actele imobilului acest spatiu apare ca spatiu comun.

Am inteles ca in acest caz, proprietarii apartamentelor trebuie sa accepte in unanimitate incetarea calitatatii de drept comun. Dar in clipa de fata singurul proprietar este dezvoltatorul blocului, posibilii cumparatori fiind in stadiul de ante-contract.

Exista o varianta mai usoara, in care eventual dezvoltatorul (ca unic proprietar in clipa de fata) sa faca vreun demers pentru a inceta calitatea de drept comun a podului in favoarea cumparatorilor de la ultimul etaj?

Va multumesc!
Sunt si eu interesata de subiect, eu locuind intr-un bloc nou cu 2 etaje si un etaj mansardat. Practic al 3- lea etaj este un etaj normal, fara inclinatii, care mai are deasupra si un pod. Dezvoltatorul ne-a comunicat, in momentul achizitionarii apartamentului, ca ne putem folosi de podul eferent suprafetei apt. nostru,
Cu toate astea, el nu este trecut in actele apartamentului, si ne este un pic teama ca unul dintre ceilalti locatari sa nu se ridice cu pretentii, dupa ce mi-am modificat mansarda pt mine...Repet, etajul la care stam se numeste ''etaj masardat'' (nu etajul 3).
Mai este nevoie de toata tevatura obtinerii semnaturilor pentru cedare bun comun?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 30 Octombrie 2017
Cookie_tatata, utilizator

Alte discuții în legătură

Concesiune spațiu comun manicaandrei manicaandrei Buna seara, Se poate concesiona parte din spatiu comun unuia dintre proprietari ,de către Asociatia de Proprietari. Dacă se poate aceasta concesiune poate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , sunt locatar al unui imobil construit in 2016 , este ... Ciprian Cruceru Ciprian Cruceru Buna ziua , Sunt locatar al unui imobil construit in 2016 , este vorba de un bloc cu 2 scari a si b . Bloc are 2 etaje plus etaj 3 retras , apartamentele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. la noi la bloc avem o dilema. un vecin, vrea să ... IulicaRoman IulicaRoman Bună ziua. La noi la bloc avem o dilema. Un vecin, vrea să se facă pod la bloc. E un bloc construit in anii \'70 și până acum nu s-a pus în discuție ... (vezi toată discuția)