avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ai dreptul la justitie daca nu ai bani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ai dreptul la justitie daca nu ai bani?

Sunt in situatia unui faliment personal. Inclusiv datorii si impozite pe care nu le pot achita. Singura "avere" sunt doua imobile, bun comun cu fosta sotie.
Dumneaei nu accepta ideea de partaj. Vrea tot. Eu nu pot deschide partajul deoarece nu am bani. Pot pleca "homeless" in lume, eventual prin Europa incercand sa muncesc. Acolo unde locuiesc este departe de oras si daca ma angajez undeva, dupa ce platesc naveta, abia m-as putea intretine. Nici vorba sa achit datoriile.

Ma prabusesc psihic strivit de saracie si totusi, nu sunt sarac, dar nu imi pot exercita dreptul de posesie, nu pot vinde nimic. Ce pot face?




Cel mai recent răspuns: Sergiu92 , utilizator 21:02, 31 Iulie 2013
Puteti introduce la instanta cererea de partaj si apoi sa faceti cerere de ajutor public judiciar conform OUG 51/2008:

Art. 6

Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:

a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;

b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;

c) plata onorariului executorului judecătoresc;

d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.


Art. 8

(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporie de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.


Daca macar unul din imobile e o locuinta, stati in ea si cand veti putea, faceti si partaj.
Uitati-va pe OUG 51/2008 asa cum a fost modificata prin legea 254/2011 si OUG 80/2013, poate obtineti macar o esalonare pt plata taxei de timbru.

Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.




Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.



1. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6.
Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6 lit. a)—c), nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 10 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare."

2. La articolul 8, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%."


Art. 42
(1) Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Instanta acorda persoanelor juridice, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in urmatoarele situatii:
a) cuantumul taxei reprezinta’mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
b) plata integrala a taxei nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, in conditiile legii, indisponibilizate.
(3) In mod exceptional, instanta poate acorda persoanelor juridice reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in alte cazuri in care apreciaza, fata de datele referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar fi de natura sa afecteze in mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice.
(4) Reducerea taxei de timbru poate fi acordata separat sau, dupa caz, impreuna cu esalonarea sau amanarea platii.


Art. 43
(1) Cererea pentru acordarea facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru se poate formula prin cererea de chemare in judecata sau in conditiile art. 33 alin. (2) ori art. 36.
(2) Pentru solutionarea cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partii sau informatii scrise autoritatilor competente
(3) Asupra cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei de timbru instanta se pronunta fara citare, prin incheiere motivata data in camera de consiliu. Incheierea se comunica solicitantului si partiii adverse, daca este cazul.
(4) Impotriva incheierii, partile interesate pot de reexaminare, in termen de 5 zile de la de incheierii. Cererea este scutita de la plata tax timbru.
(5) Cererea de reexaminare se solutioneaza in camera ae consiliu de un alt complet, instanta pronuntandu-se prin incheiere irevocabila.

Art. 44
(1) in cazul incuviintarii cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, prin incheiere se vor stabili, dupa caz, cota de reducere sau cuantumul redus al taxei, termenul ori termenele de plata si cuantumul ratelor.
(2) Esalonarea platii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni si pentru maximum 12 termene.
(3) In cazul esalonarii sau amanarii, instanta transmite hotararea de incuviintare, care constituie titlu executoriu, organelor competente, potrivit art. 41, pentru urmarirea executarii obligatiei de plata ori, dupa caz, pentru punerea in executare a hotararii privind plata taxei ori a partii din taxa datorata, la termenele stabilite.
(4) In cazul in care reclamantul a beneficiat de reducerea taxei judiciare de timbru, instanta de judecata va obliga pe paratul care pierde procesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea. Dispozitivul hotararii constituie titlu executoriu. Prevederile art. 41 sunt aplicabile.



Multumesc pentru raspunsuri! Legea asta e facuta doar asa de acoperire. Venit sub 300 de lei?
Pai nu ma arunca statul in bratele camatarilor? Sotia locuieste in apartamentul din oras si isi are serviciul ei. Eu in casa de la sat, afacerea falimentata, daca ma angajez imi mananca naveta o mare parte din leafa. In apartamentul din oras, desi e bun comun, nu am acces, bani de partaj nu am, de vandut partea mea nu pot. Banii de somaj se duc la furnizorii neachitati, dar ca venit, depasesc 300 de lei.

Ex sotia mizeaza chiar pe faptul ca ar costa mult partajul si poate ma determina sa plec. Contractul la Enel e pe numele ei si se agita sa-l anuleze, apoi eu nu-l pot reface pe numele meu fara acordul ei ca si co-proprietar...intre timp se aduna impozite neachitate...pe cand daca pot vinde partea mea, ma pot restarta.

Nici macar banca nu ma crediteaza! Exact ca ala ce a naufragiat pe o insula pustie, cu o valiza plina de bani. #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati cu un sfat- partaj, ajutor public judiciar nsm nsm Am divortat anul trecut , fosta sotie nu doreste sa ne intelegem amiabil in ceea ce priveste partajul . Avand un salariu net de 1014 lei doresc sa aflu in ce ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil victorn victorn va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)