avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil

va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 00leiin tr-un proces civill de pretentii. multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 4 Iunie 2009
Poate fi scutit daca face o cerere de reexaminare a taxei de timbru, invocand ca e este prea mare fata de castigul lunar pe care il are si pe care o va depune la aceeasi instanta, la care anexeaza cuponul de pensie ca sa dovedeasca ca nu are mijloacele necesare a plati aceasta taxa. Se depune intr-un termen dupa stabilirea taxei, insa poate avea noroc si se va solutiona fara sa se i ain considerare termenul. Trebuie dovedita!
Art. 18. al(2) din legea 146/1997 prevede ca “impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicarii sumei datorate”.

Legea nr.146/1997 prevede :
Art. 21. – (1) Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008.

(2) Instanta acorda persoanelor juridice, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in urmatoarele situatii:

a) cuantumul taxei reprezinta mai mult de 10 % din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;

b) plata integrala a taxei, potrivit art. 20, nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, in conditiile legii, indisponibilizate.

(3) In mod exceptional, instanta poate acorda persoanelor juridice reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in alte cazuri in care apreciaza, fata de datele referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar fi de natura sa afecteze in mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice.

(4) Reducerea taxei de timbru poate fi acordata separat sau, dupa caz, impreuna cu esalonarea sau amanarea platii.
Ar avea sanse.
dar se poate cere scutirea de la plata taxei de timbru si la o persoana care nu are nici un serviciu nimic dar are o proprietate pe numele lui?

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati cu un sfat- partaj, ajutor public judiciar nsm nsm Am divortat anul trecut , fosta sotie nu doreste sa ne intelegem amiabil in ceea ce priveste partajul . Avand un salariu net de 1014 lei doresc sa aflu in ce ... (vezi toată discuția)
Ai dreptul la justitie daca nu ai bani? Sergiu92 Sergiu92 Sunt in situatia unui faliment personal. Inclusiv datorii si impozite pe care nu le pot achita. Singura \\"avere\\" sunt doua imobile, bun comun cu fosta ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa timbru kristina_ro kristina_ro Buna seara, Umbla o vorba prin târg ca persoanele care locuiesc in străinătate nu plătesc taxa de timbru in cazul unui partaj judiciar între foști ... (vezi toată discuția)