Am cumparat la licitatie un apartament care are restante mari la cheltuieli ramase de la vechiul proprietar.Problema e ca asociatia nu a fost chemata de executor la distribuirea sumei obtinute din vanzare deoarece a omis sa-si inscrie privilegiul in cartea funciara iar acum asteapta sa achit eu toata paguba in cazul ca vand apartamentul.mentionez ca vechiul proprietar nu mai are alte bunuri sau venituri dar inca multe alte datorii la banci.Ce pot sa fac?
1.Apartamentul care se vinde la licitatie, devine curat - fara sarcini pe coada
2.Asociatia care a "dormit in papuci" isi merita soarta. Daca dvs va platiti debitele curente, ca un bun proprietar si contribuabil. Asociatia nu are nici un temei legal sa va pretinda sumele datorate de precedentul proprietar.
Insa, potrivit codului fiscal, daca dvs aveti de gand sa vindeti apartamentul mai devreme de 3 ani, trebuie sa platiti si un TVA (se considera act de comert)....iar in trei ani, se pot intampla multe pe la asociatia de proprietari (se schimba conducerea, vine cineva mai intelept, se mai fac concesii reciproce)
Va rog sa-mi dati articolul din Codul fiscal cu perioada de trei ani.M-am informat insistent la ANAF si raspunsul a fost ca nu se plateste tva pentru locuintele vechi.Legea locuintei prevede posibilitatea cumparatorului de a declara in contractul de vanzare-cumparare ca preia el cheltuielile restante,dar eu nu am cheltuieli restante iar fostul proprietar este un tert fata de contr.de v-c. Exista un precedent asemanator rezolvat in instanta?
Conform art.77 din Codul fiscal, impozitul la stat difera pentru cei ce vand inainte de 3 ani de la cumparare fata de cei ce vand dupa 3 ani de la cumparare. In primul caz impozitul este de 3% iar in al doilea caz de 2% din pretul de vanzare.
Daca o persoana fizica vinde un imobil nu plateste TVA daca este unica vanzare in acel an fiscal. Dar la a doua, in acelasi an, sunteti obligat la plata TVA.
Cat priveste datoria catre asociatie sunt mai multi vinovati: fostul proprietar, asociatia de proprietari, dar si noul proprietar. Pentru ca primii nu sunt in dialog cu noi, nu discutam acum de ei. Dar actualul proprietar ar fi trebuit ca atunci cand a aflat, era interesat de acest apartament, sa fi vorbit si cu cei din bloc, din asociatie..., sa mai afle cate ceva, inclusiv despre datorii si poate ca sesizand executorul, acesta putea rezerva in contul sau pentru 3 ani o suma egala cu debitul catre asociatie, timp suficient ca asociatia sa apeleze la instanta...
Adica, asa cum s-a spus mai sus, la o licitatie ar fi trebuit sa luati apartamentul liber de sarcini, dar in realitate nu s-a intamplat asa pentru ca pe lista de plata la asociatie, in documentele asociatiei exista debite pe acest apartament.
Acum, cand o sa solicitati adeverinta de la asociatie in care sa se arate ca nu sunt restante aferente acestui apartament o sa aveti probleme pentru ca cei din conducerea asociatiei trebuie sa scrie in acea adeverinta adevarul. Iar adevarul este ca apartamentul mosteneste debite catre asociatie. Asa ca o sa va elibereze adeverinta cu restante iar cumparatorul le preia asa prin notariat ori nu va elibereaza adeverinta pana cand nu achitati debitele.
Asociatia de proprietari, in ansamblul ei, nu consider ca este vinovata. Vina apartine, exclusiv, membrilor comitetului executiv si se poate recupera suma de la acestia pentru ca nu si-au facut datoria.
Eu cred ca daca cineva din conducerea asociatiei este de vina, majoritatea celor din asociatie sunt vinovati. Daca, de exemplu fostul proprietar nu a platit vreo 5-6 ani, in aceasta perioada poate au fost alesi succesiv an de an cate 7 membri in comitet si cate 3 membri in comisia de cenzori, poate 20-30 de proprietari.
Apoi chiar daca au fost doar 3 oameni in tot comitetul si acestia au fost realesi an de an, fara nici o schimbare, oare nu sunt vinovati cei ce i-au ales si reales fara sa le ceara socoteala, sa-l sanctioneze macar prin schimbare si alegerea altora!?
Nu discutam aici de unul care a vandut si nu si-a mai platit intretinerea pe ultima luna ci de oamneni care au debite poate de cativa ani.