avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neglijenta asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neglijenta asociatiei

Am cumparat la licitatie un apartament care are restante mari la cheltuieli ramase de la vechiul proprietar.Problema e ca asociatia nu a fost chemata de executor la distribuirea sumei obtinute din vanzare deoarece a omis sa-si inscrie privilegiul in cartea funciara iar acum asteapta sa achit eu toata paguba in cazul ca vand apartamentul.mentionez ca vechiul proprietar nu mai are alte bunuri sau venituri dar inca multe alte datorii la banci.Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 17:07, 5 August 2013
Proprietarii in ansamblul lor, intruniti in adunarea generala, de aceea aleg un comitet executiv, ca sa fie rezolvate la timp problemele blocului, aspect pentru care membrii alesi sant si platiti. Atunci de ce mai sant alesi? Trebuie discutat principiul si nu aspectele colaterale, aparute temporar. HGR 1588/2007 art.17, al.(9) da si un raspuns.
1.ASOCIATIA, este vinovata, prin organul de conducere. nu cred ca prezinta vreun interes persoana X sau Y ce a fost la conducere, Organul in sine este raspunzator.
2.Asociatia ar fi avut oportunitatea si dreptul de a solicita un ban in urma executarii silite daca ar fi avut privilegiul notat in cartea funciara. Daca a omis acest aspect, in mod corect executorul nu a platit nimic catre asociatie.
3.Deci, locuiti in liniste, va indepliniti obligatiile de bun proprietar (plata obligatii curente), iar pe cele istorice le lasati....prescriptiei.B-) Desi exista riscul ca actuala conducere sa doreasca incsarea acelor sume restante de la dvs :O
Administratorul ma ameninta ca nu-mi mai permite accesul in imobil daca nu platesc datoriile,sper ca glumeste,in caz contrar presupun ca s-ar face vinovat de tulburare de posesie.Ma gandesc sa deschid o actiune pentru obligatia de a face,adica asociatia sa fie obligata,sub sanctiunea daunelor moratorii, a-mi elibera o adeverinta din care sa rezulte ca n-am datorii.
mira55 a scris:

Proprietarii in ansamblul lor, intruniti in adunarea generala, de aceea aleg un comitet executiv, ca sa fie rezolvate la timp problemele blocului, aspect pentru care membrii alesi sant si platiti. Atunci de ce mai sant alesi?

Este normal ca proprietarii sa aleaga in adunarea generala un comitet executiv care sa rezolve problemele blocului dar daca membrii asociatiei constata ca acestia nu pot, nu stiu, nu se pricep..., atunci trebuie sa aleaga altii. De ce nu aleg altii si se complac in aceasta situatie, numai ei stiu si pentru asta sunt vinovati.
Cu plata muncii celor alesi sunt mai multe aspecte.
In primul rand ca membrii comitetului pot fi platiti fara ca aceasta sa fie obligatorie prin lege. Realitatea este ca in foarte multe asociatii membrii comitetului nu sunt platiti. In unele asociatii nu este platit nici presedintele, cenzorul iar unii chiar isi cauta administrator dintre proprietarii blocului ca sa nu-l platesca nici macar pe acesta.
In al doilea rand, indiferent ca este platit sau nu, oricine este ales si accepta o functie in asociatie, ar trebui sa-si faca treaba ori sa se ceara afara. Aici e clar vina fiecarui ales.
Mai retinem si faptul ca in cazul incalcarii legislatiei asociatiilor de proprietari, presedintele, cenzorul si administratorul (casier, contabil) pot fi sanctionati, amendati...
Si peste toate acestea, iata acum si un caz in care este posibil ca cei ce au condus si administrat asociatia pot sa fie "pusi la zid" de ceilalti vecini-proprietari pentru ca cei alesi de ei nu l-au actionat in judecata pe restantierul de care discutam mai sus.
As incadra activitatea in asociatiile de proprietari la "activitate cu risc crescut":ok:
kukuk a scris:

Administratorul ma ameninta ca nu-mi mai permite accesul in imobil daca nu platesc datoriile,sper ca glumeste,in caz contrar presupun ca s-ar face vinovat de tulburare de posesie.

absolut corect!
Actiunea pentru eliberarea adeverintei trebuie sa fie precedata de o notificare (punere in intarziere) in baza art.1522 c.civ (pentru conservarea cheltuielilor ce vor aparea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca am restanta la intretinere pot fi ales cenzor? mary_catalina mary_catalina Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati. De curand s-a reales comitetul si trebuie sa gasim si cenzor. Doamna administrator pe care o vem cu atestat ne-a ... (vezi toată discuția)
Se da urmatoarea situatie: administratora de la scara blocului ... duude duude Se da urmatoarea situatie: Administratora de la scara blocului unde sta mama mea, a murit acum cateva luni. Dupa ce a murit, s-a aflat ca de 3 ani de zile nu ... (vezi toată discuția)
Debite ramase de la vechea administratie AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Buna seara. In urma cu aproximativ 5 ani unul dintre apartamentele apartinand asociatiei noastre a fost scos la licitatie de catre o banca. Proprietarul avea ... (vezi toată discuția)