avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Inscriere la masa credala - procedura
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Inscriere la masa credala - procedura

O firma are deschisa procedura de lichidare judiciara, dosarul fiind pe rol inca la instanta de judecata. S-a stabilit termen in septembrie pt inscrierea creditorilor la masa credala.

1. Care este modalitatea de recuperare a unei datorii pe care aceasta firma o are catre terte persoane fizice sau juridice ?

Mai poate fi facuta o actiune pe somatie de plata ( creanta e certa, lichida si exigibila ) si incercat executarea ei dupa ? Din cate stiu odata cu deschiderea procedurii de lichidare judiciara se suspenda toate procedurile juridice inclusiv cele de executare. Deci :

Se poate trimite la instanta in dosarul respectiv o solicitare de inscriere la masa credala, insotita de documentele din care rezulta datoria, fara sa mai fie necesara o actiune in instanta pt obtinerea unui titlu exeutor ? Sau cum se procedeaza ?

2. Care este procedura de inscriere la masa credala si ce documente trebuie sa ai si sa intocmesti ? Un model ceva se poate va rog ?

3. Termenul maxim pt depunerea cererii la instanta ar fi cel pe care l-a stabilit instanta in septembrie ? ( asta in cazul in care debitorul nu va primi notificare de la judecatorul sindic pt inscriere in tabelul cu creante )

Astept un raspuns cat mai urgent de la colegi.

Multumesc.


Cel mai recent răspuns: racu_ghita , utilizator 09:25, 17 Octombrie 2017
Singura modalitate de a recupera datoria este inscrierea la masa credala in cadrul acelui dosar. Odata cu intrarea in procedura insolventei, sunt suspendate de drept toate actiunile si toate formele de executare impotriva debitorului.
Trimiteti o cerere de inscriere la masa credala, insotita de documentele justificative, in dublu exemplar.
Judecatorul stabileste termen pentru depunerea cererilor de inscriere la masa credala, care este diferit de termenul de judecata, care este de verificare a indeplinirii procedurilor specifice insolventei .
In mod normal, administratorul judiciar este obligat sa trimita notificare catre toti creditorii regasiti in contabilitatea debitorului.
Sfatul meu : verificati care este termenul fixat de judecator pentru depunerea declaratiilor de creanta si depuneti direct la tribunalul respectiv cererea.
Cererea de inscriere la masa credala se face simplu ca orice cerere in care specificati cuantumul creantei si documentul din care rezulta datoria pe care o are societatea respectiva. Atasati la cerere copii ale documentelor specificate in ea. Se plateste o taxa judiciara de 200 lei la Primarie si se ataseaza la cerere.
Cu siguranta termenul de depunere a cerereilor la masa credala nu este in septembrie si acesta poate fi aflat din buletinul procedurilor de insolventa unde lichidatorul judiciar a publicat notificarea intrarii societatii in insolventa si a termenor de procedura.
Taxele judiciare de timbru se platesc in numerar, prin virament sau in sistem on-line, in contul bugetului local al unitatii administrativ –teritoriale in a carei raza isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul fiscal debitorul.
Verificati pe portal , in incheierea de deschiderea procedurii care este data limita pana la care se pot depune declaratiile de creanta.
Un model informativ al declaratiei de creanta, gasiti pe site la rubrica Documente utile.
Va multumesc pentru raspunsuri. Ideea e ca debitorul este din Bucuresti, iar firma care a intrat in faliment are sediul in alta localitate. In Bucuresti a functionat ilegal. Dosarul pentru faliment este deci la o instanta din tara. Nu pot ajunge la el sa vad ce contine sau alte detalii. Tot ce vad e pe portalul instantei. In plus firma nu a functionat in legalitate in Bucuresti, fiind vorba de tepari. Ma indoiesc de fapul ca acestia au inregistrat documentele respective in contabilitatea firmei...si debitorul va primi notificare de inscriere la masa credala.....

Am ca documente :
1. bonuri fiscale prin care s-au achitat sume de bani, in baza unui contract.
2. contractul incheiat....care contine si clauze abuzive...
3. notificarea facuta catre firma pentru denuntarea unilaterala a contractului si prin care s-a solicitat si restituirea sumelor achitate ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale.
4. confirmari de primire semnate de reprezentantii firmei, atat din localitate unde au sediul declarat si inscris in contrat, cat si din Bucuresti unde au functionat ilegal...
5. lipsa raspuns de la firma

Ce nu am inteles eu :

1. Unde se achita taxa ? Nu pot merge la posta in Bucuresti si sa achit in contul tribunalului pe rolul careia se afla dosarul de faliment ? Ce explicatii trebuie sa dau ? taxa judiciara sau ce anume ?

2. Trimit cererea la instanta si solicit inscrierea la masa credala ( chiar daca nu primesc notificaea ) si anexez documentele respective. Sunt de ajuns ?

3. Cum si unde se poate consulta buletinul procedurilor de insolventa ?


4. In NCPC debitorul poate face aceasta procedura ( cererea la instanta ) singur fara avocat ? Se accepta ?

Nu am avut pana acum asemenea situatie ... si nu stiu :slap:

Multumesc frumos pentru ajutor......
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Krissia ., Alte profesii
1. taxa de timbru o achitati la posta in Bucuresi, prin mandat postal in contul instantei din localitatea respectiva;

2.Da.

3.se poate consulta si on-line : [ link extern ] /

4. Se poate si singur fara avocat... dar, va descurcati?!?!? ... vad ca deja sunteti plina de intrebari si nelamuriri, toate cu caracter juridic! ... ati primit raspunsuri pana acum destul de complete si tot in "ceata" sunteti :stunned:
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

Alte discuții în legătură

Cerere inscriere masa credala adibarbu27 adibarbu27 am primit o notificare de la un lichidator sa ne inscriem la masa credala a unei soc care a intrat in faliment. cererea de inscrierere a creditoarei la masa ... (vezi toată discuția)
Inscrierea la masa credala titirca titirca La care tribunal pot sa depun o cerere de inscriere la masa credala si in cate exemplare se trimit documentele? (vezi toată discuția)
Inscriere in dosar de insolventa lenu_ro lenu_ro va rog daca puteti sa ma ajutati: Am un debitor, soc. com., care are o suma ff mare de achitat. am vb cu dinsii, i-am rugat sa achite debitul... degeaba. am ... (vezi toată discuția)