avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camera supraveghere si microfon
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camera supraveghere si microfon

Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje cu 20 de apartamente. Un vecin de la etajul 1 si-a montat pe palier o camera de supraveghere ascunsa intr-un senzor de miscare si mai are un microfon atarnat in exteriorul geamului de la sufragerie pentru a asculta ce se vorbeste in fata blocului. Camera si microfonul au fost montate fara consimtamantul locatarilor. E legal ce a facut?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:40, 2 August 2013
In cazul mentionat in care sistemul de supraveghere apartine unei persoane fizice,acesta detine obligatia sa respecte legislatia in vigoare
Instalarea legala de sistem supraveghere inclusiv in cazul asociatiilor de proprietari este obligatoriu sa se realizeze cu respectarea normelor in domeniu
Montajul de sisteme de supraveghere video ,legal se poate reliza cu respectarea unor conditii legal prevazute
Montarea de sisteme supraveghere fara licenta se pedepseste penal.H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006,: proiectele ce trebuiesc avizate sunt: - obiective strategice
- unitati financiar-bancare
- institutii de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite
- cazinouri
- case de schimb valutar si amanet
- magazine de bijuterii
- magazine de produse electronice si calculatoare
- casieriile
- magazine comerciale
- supermarket-urile
- magazine de arme si munitii
- spatii de comercializare a produselor petroliere
- detinatorii de produse ori substante toxice: depozite, farmacii
Licenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI

In cazul dvs,ar fi trebuit respectate dispozitiile Legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Accesul si utilizarea inregistrarilor avand in vedere caracterul informatiilor,de asemenea,
detin dispozitii -legal prevazute -a caror incalcare ,poate conduce la sanctionarea celor care au acces si utilizeaza inregistrarile


Asa este! S-a facut un tabel cu toti locatarii in care nu sunt de acord cu camera si microfonul montate de acest vecin. Cu acest tabel am fost la politie. Poitia a trimis citatii la 5 locatari comunicandu-ne ca "nu exista o lege in care sa-i permita sau sa nu-i permita montarea camerei si a microfonului" si ca ei nu au nici o competenta in legatura cu acest caz. Unde ma pot adresa si ce as putea face ptr a rezolva aceasta problema.Va multumesc frumos!
Pai daca politia v-a raspuns astfel, unde sa va mai duceti?
Inseamna ca omul are voie sa-si monteze ce vrea el in senzorii lui de miscare si microfoane pe unde vrea.
Probabil se teme de hoti. De ce nu-l credeti? Unii dintre noi suntem mai nevricosi, fie la hoti, fi la fricosii de hoti.

Cu ce va deranjeaza ca are camera la senzori si microfon agatat de geam? V-a agresat verbal vreodata? V-a chemat in judecata? V-a jignit?
Ideea e ca politistul care ancheteaza cazul se cunoaste cu cel care a montat camera si microfonul. Daca urc la etaj, prin dreptul camerei, si vreau sa ma scarpin undeva, sau......, ar putea sa arate inregistrarea cuiva sau sa o posteze pe internet, facebook, etc. Sau cu microfonul care atarna exact in dreptul scarilor de acces din scara blocului, si vreau sa stau cu cineva de vorba despre un secret sau ceva personal, etc, de ce trebuie sa auda si el acest lucru.
Acum, la drept vorbind nici nu e greu sa dai pe facebook o facatura. Sunt atatea metode de a photoshopa incat nu mai putem distinge intre adevar si realitate.
Asadar, mai degraba feriti-va din calea celor intr-adevar pusi pe rele, nu a celor care vor sa se apere de cei pusi pe rele.

Cred ca pe om nu-l intereseaza deloc scarpinatul dv. sau secretele pe care vi le impartasiti cu un confident vecin. Daca si-a luat asemenea masuri de asigurare in mod sigur omul are ceva de aparat.
Si sa stiti ca monitorizarea camerelor video este amuzanta in prima zi, in a doua te plictisesti, iar din a treia devine o corvoada sa cauti ceva. E, dupa paznic (mai nou bodyguard), cea mai nenorocita ocupatie. Mai amuzant e sa dai cu matura decat sa te uiti ca prostu; la niste screenuri.

Alte discuții în legătură

Nelamuriri legate de instalarea de camere video in bloc Cristina I. Cristina I. Buna seara. In scara blocului unde locuiesc s-au montat recent camere de supraveghere pentru siguranta locatarilor. Eu sunt una dintre cei care si-au dat ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)
Montare camere video intr o scara de bloc grg_zzz grg_zzz Buna ziua! O asociatie de proprietari cu o scara de bloc cu 31 de apartamente. S a intocmit un proces verbal in care fiecare locatar trebuia sa si dea acordul ... (vezi toată discuția)